StoryEditor

Európska únia rozšíri protiiránsky sankčný zoznam o sedem ľudí za porušovanie ľudských práv

26.06.2023, 13:27
Autor:
ČTKČTK

Popravy a zatýkanie v Iráne kvôli demonštráciám už skôr odsúdili viaceré západné krajiny.

Európska únia rozšíri protiiránsky sankčný zoznam o ďalších sedem ľudí zodpovedných za závažné porušovanie ľudských práv. Na listine sa nanovo ocitnú prokurátori, ktorí sú podľa EÚ zodpovední za procesy proti demonštrantom, ktorí boli popravení. Na zozname bude aj veliteľ revolučných gárd v provincii Isfahán, ktorý riadil zásahy proti protivládnym protestom. O rozšírení zoznamu dnes informovala Rada EÚ.

"Európska únia a jej členské štáty naliehavo vyzývajú iránske orgány, aby zastavili násilné zásahy proti pokojným protestom, prestali sa uchyľovať k svojvoľnému väzneniu ako prostriedok na umlčanie kritických hlasov a prepustili všetky nespravodlivo zadržané osoby," uviedli únijné štáty v tlačovej správe.

Deviaty balík protiiránskych sankcií cielia tiež na guvernéra, šéfa policajnej rady a veliteľa polície v provincii Gílán. Ich rozkazy a následné splnenie podľa EÚ viedlo k smrti a zraneniu mnohých ľudí, vrátane detí.

Protiiránske sankcie teraz v súčte zahŕňajú 223 fyzických a 37 právnických osôb. Na sankcionovaných sa vzťahuje zmrazenie aktív, zákaz cestovania na územie EÚ a zákaz poskytovania finančných prostriedkov alebo zdrojov osobám uvedeným na zozname. Naďalej platí aj zákaz vyvážať do Iránu zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vnútroštátne represie, a sledovacie zariadenia.

Demonštrácie v Iráne vypukli v polovici septembra pôvodne kvôli potláčaniu práv žien a dievčat, neskôr prerástli v najväčšie manifestácie proti autoritárskemu režimu od roku 1979. Zažehla ich smrť mladej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amínovej po zatknutí mravnostnou políciou kvôli tomu, že mala údajne príliš voľne nasadený hidžáb - šatku, ktorým si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt.

Popravy a zatýkanie v Iráne kvôli demonštráciám už skôr odsúdili viaceré západné krajiny, niektoré z nich vrátane USA, Kanady či Británie a tiež EÚ kvôli tomu zaviedli sankcie voči členom iránskych bezpečnostných zložiek. Dnešný balík sankcií je bezprostrednou reakciou na májovú popravu troch mužov za účasť na protivládnych demonštráciách.

01 - Modified: 2024-05-07 14:32:59 - Feat.: - Title: Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyzval Irán na prijatie krokov k posilneniu spolupráce 02 - Modified: 2024-05-07 13:20:24 - Feat.: - Title: Iránske súdy odsúdili muža na smrť za internetové príspevky z roku 2022 03 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 04 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 05 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 23:38