StoryEditor

Povolenie protestu s pálením Tóry vo Švédsku vyvolalo v Izraeli pobúrene. Hanebné, reaguje Netanjahu

14.07.2023, 20:38
Autor:
TASRTASR

Žiadateľ o povolenie pálenia hebrejskej biblie uviedol, že ide o reakciu na spálenie koránu pred štokholmskou mešitou.

Po verejnom pálení koránu vo Švédsku, ku ktorému došlo v júni v Štokholme, vyhoveli teraz tamojšie úrady aj požiadavke spáliť pred izraelskou ambasádou v švédskej metropole Tóru, teda hebrejskú bibliu. Tento krok vyvolal v Izraeli pobúrenie, informuje TASR s odvolaním sa na piatkovú správu agentúry DPA.

"Ako prezident štátu Izrael odsudzujem pálenie koránu, posvätnej knihy pre moslimov na celom svete, a teraz so zlomeným srdcom sledujem, že rovnaký osud čaká aj hebrejskú bibliu, večnú knihu židovského ľudu," uviedol v piatok izraelský prezident Jicchak Hercog. Dodal, že celý svet sa musí zjednotiť a odsúdiť tento "ohavný čin".

Žiadateľ o povolenie pálenia hebrejskej biblie uviedol, že ide o reakciu na spálenie koránu pred štokholmskou mešitou. Spálenie posvätnej knihy islamu vyvolalo hnev a protesty moslimov vo Švédsku i vo svete, pripomína DPA.

Štát Izrael berie toto "hanebné rozhodnutie" veľmi vážne, napísal izraelský premiér Benjamin Netanjahu na sociálnej sieti Twitter. Šéf izraelskej diplomacie Eli Cohen vyzval švédske úrady, aby páleniu Tóry zabránili.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 20:11