Logo spoločnosti Arca Capital. FOTO: Arca
StoryEditor

Veritelia Arca Investments neschválili prepracovaný plán na reorganizáciu firmy

25.07.2023, 17:30
Autor:
ČTKČTK

Súd v Prahe zrušil schválenie predchádzajúceho plánu reorganizácie Arca Investments už vo februári. Plán totiž podľa súdu diskriminoval časť veriteľov a mal aj ďalšie chyby.

Veritelia Arca Investments dnes neschválili prepracovaný plán na reorganizáciu skrachovanej spoločnosti. Výsledok bude musieť ešte potvrdiť súd.

Vrchný súd v Prahe zrušil schválenie predchádzajúceho plánu reorganizácie Arca Investments už vo februári. Plán totiž podľa súdu diskriminoval časť veriteľov a mal aj ďalšie chyby.

image

Schôdza veriteľov skrachovanej spoločnosti Arca Investments sa začala neskôr, hlasovanie sprevádzajú problémy

Arca Investments bola materskou spoločnosťou finančnej skupiny Arca Capital. Plán reorganizácie českej časti skrachovanej firmy pre Arcu pripravili poradcovia zo spoločností PwC a Dentons. Mal priniesť veriteľom asi šesť miliárd českých korún. Časť pohľadávok prihlásených v konkurznom konaní nebola uznaná.

"Je veľká škoda, že k zmene názoru veriteľov došlo po dvoch rokoch procesu a predchádzajúcich štyroch kladných hlasovaniach. Bude potrebné dôsledne sledovať, či sa konkurznému správcovi podarí uspokojiť pohľadávky veriteľov aspoň do výšky konkurzného znaleckého posudku. Sme presvedčení, že reorganizácia by stále bola zďaleka najlepším variantom uspokojenia veriteľov, " povedal manažér poverený prípravou reorganizácie Peter Janiga.

Plán staval na transformácii, teda prevedení rozdrobenej množiny aktív z rôznych firiem a jurisdikcií do novej spoločnosti NOAH.

Celý projekt reorganizácie trvá takmer tri roky. Za ten čas veritelia najprv odsúhlasili reorganizáciu českej i slovenskej vetvy prípadu, následne v oboch krajinách aj schválili reorganizačný plán. Na Slovensku rozhodnutie veriteľského výboru potvrdil súd už aj právoplatne, a tamojšie konanie je tak dokončené.

Reorganizačný plán schválil vlani v júli Mestský súd v Prahe po odsúhlasení väčšinou veriteľov firmy. Časť veriteľov sa však proti verdiktu odvolala. Veritelia Arca Investments prihlásili v konkurznom konaní pohľadávky zhruba za 23 miliárd českých korún.

01 - Modified: 2023-07-25 12:07:22 - Feat.: - Title: Schôdza veriteľov skrachovanej spoločnosti Arca Investments sa začala neskôr, hlasovanie sprevádzajú problémy 02 - Modified: 2023-07-30 17:30:14 - Feat.: - Title: Namiesto mrakodrapu hrdzavý plot a cirkusanti. To sa však zmení, v Bratislave sa dražia lukratívne pozemky 03 - Modified: 2023-03-09 07:44:56 - Feat.: - Title: Súd to potvrdil, Dedoles má šancu na druhý život. Teraz však musí splácať miliónové dlhy 04 - Modified: 2023-03-08 11:35:15 - Feat.: - Title: Dedoles sa vyhrabáva z miliónových dlhov. Veritelia povedali záchrannému plánu jednoznačne áno 05 - Modified: 2023-01-18 09:16:44 - Feat.: - Title: Napriek miliónovým dlhom sa Dedoles blíži k záchrane. Ozdravný plán prešiel prvou kľúčovou etapou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 12:28