StoryEditor

Nemecko navýši fond na ochranu klímy a výrobu čipov na 200 miliárd eur

04.08.2023, 17:02
Autor:
ČTKČTK

Väčšina prostriedkov z fondu na klímu a transformáciu, ktorý nie je súčasťou bežného federálneho rozpočtu, je určená na opatrenia na ochranu klímy.

Nemecko navýši fond určený na ochranu klímy a investície do výroby polovodičov o približne 20 miliárd eur na viac ako 200 miliárd eur. S odvolaním sa na oboznámené zdroje o tom informovala agentúra Bloomberg.

Kancelár Olaf Scholz a jeho kabinet dodatočné finančné prostriedky na obdobie do roku 2027 schvália v stredu, neskôr bude plán postúpený na potvrdenie parlamentu, uviedli zdroje. Hovorcovia ministerstiev financií a hospodárstva odmietli podrobnosti plánu komentovať s tým, že sa o ňom stále rokuje.

Väčšina prostriedkov z fondu na klímu a transformáciu, ktorý nie je súčasťou bežného federálneho rozpočtu, je určená na opatrenia na ochranu klímy. Na fond dohliada minister hospodárstva Robert Habeck zo strany Zelených. Financie sú určené okrem iného na udržateľné renovácie budov, dotácie na výmenu vykurovacích systémov na fosílne palivá a na rozšírenie nemeckej vodíkovej infraštruktúry.

Scholzova vládnuca koalícia tiež určila približne 20 miliárd eur z fondu na prilákanie výrobcov polovodičov do Nemecka. Časť peňazí bude presmerovaná na budovanie železničnej siete, uviedol jeden zo zdrojov.

Fond umožňuje Habeckovi presadzovať investície do ekologickej transformácie krajiny. Ministrovi financií Christianovi Lindnerovi zase umožňuje obnoviť ústavný limit pre nové pôžičky. Lindner vedie podnikateľsky orientovaných slobodných demokratov (FDP), ktorí zastávajú prísnu rozpočtovú politiku.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 08:32