StoryEditor

V Iraku v boji proti Islamskému štátu padol francúzsky vojak

29.08.2023, 14:58
Autor:
TASRTASR

Zdroj z prostredia irackých bezpečnostných síl uviedol, že irackých a francúzskych vojakov prepadli v pondelok neskoro večer džihádisti.

Pri "protiteroristickej operácii" v Iraku prišiel v pondelok o život člen elitného francúzskeho komanda. V utorok to oznámila kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

Seržant Nicolas Mazier "padol v boji pri plnení svojej misie", uviedol Elyzejský palác vo vyhlásení. Okrem zabitého francúzskeho výsadkára boli zranení aj ďalší vojaci z jednotky.

Zdroj z prostredia irackých bezpečnostných síl uviedol, že irackých a francúzskych vojakov prepadli v pondelok neskoro večer džihádisti z organizácie Islamský štát (IS) v provincii Saláh ad-Dín, ležiacej severne od irackej metropoly Bagdad. 

V boji trvajúcom "viac ako päť hodín" bol zranený neznámy počet francúzskych vojakov, ako aj traja členovia irackých protiteroristických zložiek, dodal zdroj pre AFP.

Ide o tretieho príslušníka francúzskej armády zabitého v Iraku v priebehu augusta. Tamojšie jednotky sú zapojené do misií v rámci vojenskej operácie proti IS pod názvom Inherent Resolve. Do operácie je zapojených približne 600 francúzskych vojakov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
11. máj 2024 09:48