StoryEditor

Eurokomisia má právo nežiadať vízovú reciprocitu od občanov USA

05.09.2023, 11:39
Autor:
TASRTASR

Niektoré z úkonov sú delegované na Európsku komisiu, ide napríklad o dočasné pozastavenie oslobodenia od vízovej povinnosti. To sa vzťahuje aj na občanov Spojených štátov.

Európska komisia nemá povinnosť pozastaviť oslobodenie od vízovej povinnosti pre občanov Spojených štátov pre nedostatočnú reciprocitu USA v tejto oblasti. V utorok o tom rozhodol Súdny dvor EÚ.

Vízová povinnosť pre štátnych príslušníkov tretej krajiny pri prekročení hraníc členského štátu je v EÚ upravená jednotne. Rozhodli o tom Európsky parlament a Rada EÚ.

V prípade, že sa tretia krajina oslobodená od vízovej povinnosti rozhodne zaviesť víza pre občanov jedného alebo viacerých členských štátov EÚ, nariadenie stanovuje niekoľkostupňový "mechanizmus reciprocity".

Niektoré z úkonov sú delegované na EK, napríklad dočasné pozastavenie oslobodenia od vízovej povinnosti. To sa vzťahuje aj na občanov Spojených štátov. Pretože americká vláda nezrušila vízovú povinnosť pre občanov Bulharska, Chorvátska, Cypru a Rumunska, europarlament v roku 2017 a potom aj v októbri 2020 vyzval eurokomisiu, aby toto oslobodenie dočasne pozastavila.

Eurokomisia to považovala za nevhodné, najmä pre nepriaznivé dôsledky pre EÚ. Európsky parlament preto podal na Súdnom dvore EÚ žalobu na nečinnosť proti Eurokomisii.

image

Európska komisia schválila nové normy pre podávanie správ o udržateľnosti

Súdny dvor v utorok žalobu zamietol, pretože komisia nie je povinná automaticky pozastaviť oslobodenie od vízovej povinnosti a má priestor na politickú voľnú úvahu.

Musí zohľadniť tri kritériá, vrátane dôsledkov takéhoto kroku v politickej, hospodárskej a obchodnej oblasti pre Úniu a jej členské štáty s dotknutou treťou krajinou.

Podľa Súdneho dvora EK zohľadnila všetky tri kritériá a na ich základe nezaviedla recipročnú vízovú povinnosť pre Američanov vstupujúcich do EÚ. Podľa komisie by to malo významný negatívny vplyv na politiku EÚ a mnohé sektory jej činnosti. Tým neprekročila svoju mieru voľnej úvahy a preto jej nemožno vyčítať nečinnosť.

01 - Modified: 2024-05-09 09:47:40 - Feat.: - Title: Komora prispela k zmierneniu európskej agropolitiky. Na ťahu je teraz ministerstvo, vravia poľnohospodári 02 - Modified: 2024-05-07 09:59:11 - Feat.: - Title: Nemecká prokuratúra nechala prehľadať bruselskú kanceláriu europoslanca Kraha 03 - Modified: 2024-05-06 13:35:10 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila predaj U.S. Steel japonskej firme Nippon Steel 04 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 05 - Modified: 2024-05-06 11:20:58 - Feat.: - Title: V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 14:02