Predsedníčka Európskej Komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Európska Únia pomohla spustiť Stratégiu a plán zeleného vodíka pre Keňu

05.09.2023, 12:50
Autor:
TASRTASR

Komisia pripomenula, že ambíciou Kene je znížiť emisie skleníkových plynov o tretinu do roku 2030.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok v rámci Afrického klimatického summitu v Nairobi spolu s prezidentom Kene Williamom Rutom spustili Stratégiu a plán zeleného vodíka pre Keňu, uviedla komisia v správe pre médiá.

Zelený vodík

Plán, ktorý má podporu Global Gateway, európskej investičnej stratégie pre svet a bol vypracovaný odborníkmi z EÚ, stanovuje ambície Kene rozvíjať svoj priemysel so zeleným vodíkom od tohto roku do roku 2032. Zameriava sa na rozvoj a rast domáceho trhu, export a zahŕňa špecifické ciele súvisiace so znižovaním emisií, tvorbou pracovných miest a priamymi investíciami.

V rámci Global Gateway EÚ vyčlení takmer 12 miliónov eur vo forme grantov na podporu verejných a súkromných investícií v kenskom priemysle zeleného vodíka. Celkovo Global Gateway investuje viac ako 3,4 miliardy eur do klímy a prírody v Keni - od rozvoja sektoru obnoviteľnej energie cez budovanie udržateľných poľnohospodárskych hodnotových reťazcov až po odolnosť voči zmene klímy a ochranu životného prostredia.

image

Spotrebitelia v eurozóne nezmenili svoj názor na vývoj inflácie

"Keňa je kľúčovým spojencom v boji proti klimatickým zmenám, čo dokazuje jej iniciatíva usporiadať samit o africkej klíme. Ambiciózny cieľ Kene dosiahnuť sto percent čistej energie do roku 2030 je inšpiráciou pre ďalšie krajiny. Plán pre zelený vodík podporí Keňu pri dosahovaní tohto cieľa. Pomôže znížiť emisie, podporí strategický priemysel pre budúcnosť krajiny a zvýši jej exportnú kapacitu smerom k partnerom, ako je EÚ," uviedla Von der Leyenová.

Zníženie emisii

Keňský prezident spresnil, že stratégia zeleného vodíka uprednostňuje ekonomickú expanziu, vytváranie pracovných príležitostí a podporu starostlivosti o životné prostredie a ukazuje smer pre Keňu, ako využiť potenciál zeleného vodíka ako kľúčovej hybnej sily pre energetický prechod. Podľa jeho slov zelené vodíkové hospodárstvo uľahčí dekarbonizáciu keňského priemyslu a hospodárstva a zvýši potravinovú bezpečnosť krajiny vrátane rozšírenia bezemisnej produkcie čaju, kávy, kvetov a záhradníckych rastlín a obilnín.

image

Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v auguste zrýchlil

Komisia pripomenula, že ambíciou Kene je znížiť emisie skleníkových plynov o tretinu do roku 2030. Už teraz viac ako 90 percent jej elektriny pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Partnerstvo EÚ a Kene sa zameriava na urýchlenie investícií do infraštruktúry čistej energie. Vďaka silnej inovačnej kultúre v Keni, stabilnému podnikateľskému prostrediu a záväzku k trvalo udržateľnému rozvoju mnohé spoločnosti už v tejto krajine realizujú projekty so zeleným vodíkom. Plán podporovaný EÚ poskytne investorom potrebnú istotu a stanoví jasné ciele pre rozvoj tohto odvetvia.

01 - Modified: 2024-05-06 13:35:10 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila predaj U.S. Steel japonskej firme Nippon Steel 02 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 03 - Modified: 2024-05-03 10:31:25 - Feat.: - Title: Eurokomisia predĺžila dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v poľnohospodárstve 04 - Modified: 2024-05-05 20:55:07 - Feat.: - Title: Revízie rastu 05 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 02:57