StoryEditor

Ruské veľvyslanectvo v Dánsku dočasne obmedzí konzulárne služby

05.09.2023, 15:05
Autor:
TASRTASR

Dánsko krajine nariadilo znížiť počet zamestnancov na veľvyslanectve v Kodani. Ruská diplomatická misia v dánskej metropole preto dočasne nebude môcť vydávať pasy, víza ani poskytovať rutinné konzulárne služby.

Ruská ambasáda v Dánsku oznámila, že od stredy dočasne obmedzí činnosť svojho konzulárneho oddelenia. Stalo sa tak po tom, ako Dánsko nariadilo Rusku znížiť počet zamestnancov na veľvyslanectve v Kodani.

Ruská diplomatická misia v dánskej metropole tak dočasne nebude môcť vydávať pasy, víza ani poskytovať rutinné konzulárne služby, uvádza utorková správa agentúry DPA.

Dánske ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že Rusko musí znížiť počet diplomatov aj ďalších zamestnancov na svojom veľvyslanectve v Kodani tak, aby zodpovedal rozsahu dánskej ambasády v Moskve.

image

Jastrab, ktorý budí pozornosť. Nový nemecký veľvyslanec v Rusku bol známy ako veľký kritik Kremľa

Na ruskom veľvyslanectve v Kodani bude môcť po 29. septembri zostať len päť diplomatov a 25 administratívnych a technických zamestnancov.

Dánsky rezort diplomacie uviedol, že Kodaň už dlho vedie s Moskvou rokovania týkajúce sa víz pre zamestnancov dánskej ambasády v Moskve, ktorých cieľom je zároveň aj udržať dobrú funkčnosť veľvyslanectiev oboch krajín.

"Rokovania neviedli k výsledkom z dôvodu opakovaných ruských pokusov zahrnúť do nich žiadosti o víza pre agentov ruských tajných služieb," dodalo dánske ministerstvo.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
11. máj 2024 22:34