StoryEditor

Európska únia podľa zákona o digitálnych trhoch určila šiestich strážcov prístupu

06.09.2023, 13:18
Autor:
TASRTASR

Komisia bude monitorovať reálne vykonávanie predmetných povinností a ich dodržiavanie.

Európska komisia (EK) v stredu prvýkrát na základe zákona o digitálnych trhoch (DMA) určila šiestich strážcov prístupu: spoločnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft.

Celkový počet určených základných platformových služieb, ktoré títo strážcovia prístupu poskytujú, je 22. Šiesti strážcovia prístupu musia do šiestich mesiacov zabezpečiť, aby ich určené základné platformové služby spĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona o digitálnych trhoch.

Eurokomisia môže na základe tohto zákona označiť digitálne platformy za "strážcov prístupu", ak zabezpečujú kľúčovú bránu medzi podnikmi a spotrebiteľmi v súvislosti so základnými platformovými službami. Rozhodnutie o určení strážcov prístupu je výsledkom 45-dňového preskúmania, ktoré vykonala EK po tom, ako sa spoločnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft a Samsung prihlásili ako možní strážcovia prístupu.

Komisia konkrétne skonštatovala štatút strážcu prístupu, pokiaľ ide o nasledovné základné platformové služby: sociálne siete (TikTok, Facebook, Instagram, LinkedIn), sprostredkovatelia (Google Maps, Google Play, Google Shopping, Amazon Marketplace, App Store, Meta Marketplace), reklamné služby (Amazon, Google, Meta), nezávislé interpersonálne komunikačné služby (Whatsapp, Messenger), zdieľanie videí (YouTube), webové prehliadače (Chrome, Safari) a vyhľadávač (Google), ako aj operačné systémy (Google Android, IOS, Windows PC OS).

Komisia vedie štyri preskúmania trhu na posúdenie oznámení spoločností Microsoft (Bing, Edge a Microsoft Advertising) a Apple (iMessage), ktoré tvrdia, že hoci dosahujú prahové hodnoty, niektoré ich platformové služby nemožno považovať za brány prístupu. Toto vyšetrovanie by sa malo uzavrieť do maximálne piatich mesiacov. Komisia zároveň posudzuje, či iPADOS spoločnosti Apple treba určiť za strážcu prístupu aj napriek tomu, že nedosahuje prahové hodnoty. Toto vyšetrovanie by sa malo uzavrieť do maximálne 12 mesiacov.

EK dospela k záveru, že hoci Gmail, Outlook.com a Samsung Internet Browser dosahujú prahové hodnoty stanovené v DMA, a teda ich možno zaradiť medzi strážcov trhu, Alphabet, spoločnosti Microsoft a Samsung poskytli opodstatnené argumenty, že tieto služby nemožno zaradiť medzi brány prístupu, pokiaľ ide o predmetné základné platformové služby. Komisia sa preto rozhodla neoznačiť Gmail, Outlook.com a Samsung Internet Browser ako základné platformové služby a spoločnosť Samsung nefiguruje medzi strážcami prístupu z hľadiska žiadnej zo základných platformových služieb.

Strážcovia prístupu musia do šiestich mesiacov splniť celý zoznam prikázaných a zakázaných činností zákona o digitálnych trhoch, a poskytnúť koncovým aj komerčným používateľom svojich služieb väčší výber a väčšiu voľnosť. Niektoré z povinností budú platiť už od momentu určenia za strážcu prístupu, napríklad povinnosť informovať EK o všetkých zamýšľaných koncentráciách.

Určené spoločnosti musia preukázať, že dodržiavajú predpisy. Do šiestich mesiacov predložia podrobnú správu o dodržiavaní predpisov, v ktorej rozvedú, ako spĺňajú každú povinnosť vyplývajúcu zo zákona o digitálnych trhoch.

Komisia bude monitorovať reálne vykonávanie predmetných povinností a ich dodržiavanie. Ak si strážca prístupu nebude plniť povinnosti, eurokomisia môže uložiť pokuty až do výšky desať percent celosvetového obratu spoločnosti a 20 % pri opakovanom porušení pravidiel. V prípade systematického porušovania pravidiel môže EK uložiť strážcovi prístupu povinnosť predať svoj podnik alebo jeho časti, alebo mu zakáže nadobudnutie ďalších služieb, pri ktorých dochádza k systematickému porušovaniu pravidiel.

DMA má zaistiť, aby strážcovia prístupu nemohli pre podniky a koncových používateľov stanoviť neférové podmienky a zabezpečiť otvorenosť dôležitých digitálnych služieb.

01 - Modified: 2023-09-06 10:41:41 - Feat.: 1 - Title: Najväčšia rezidenčná zóna v Bratislave sa rozrastá. Penta kreslí šiestu etapu Borov 02 - Modified: 2023-09-06 08:56:16 - Feat.: 1 - Title: Súboj kartových gigantov: Naše peňaženky ovládla Visa, Mastercard sa z nich pomaly vytráca 03 - Modified: 2023-09-06 08:36:43 - Feat.: 1 - Title: Slovensko ako Island? Poklad pod nohami ožíva, miliónové investície nás zbavia ruského bremena 04 - Modified: 2023-09-06 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Expert pre HN: pozemkové úpravy sú apolitická záležitosť, musí si ich osvojiť akákoľvek vláda (rozhovor) 05 - Modified: 2023-09-06 07:03:52 - Feat.: 1 - Title: Na burze padajú aj najodolnejšie komodity. Pri kľúčovej potravine do ďalšieho vývoja​ prehovorí Čína 06 - Modified: 2023-09-06 06:56:54 - Feat.: 1 - Title: Austrálska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo
01 - Modified: 2024-05-09 17:50:26 - Feat.: - Title: Biznis so zahraničím automobilky v úvode roka nepotiahli. Zástupca ich zväzu pomenoval možný dôvod 02 - Modified: 2024-05-09 08:31:33 - Feat.: - Title: Slabý úvod roka pre motor ekonomiky. Zahraničný obchod sa prepadol najhlbšie za takmer štyri roky 03 - Modified: 2024-05-08 15:54:19 - Feat.: - Title: Dolár mierne posilňuje voči euru, ťaží z optimizmu ohľadom americkej ekonomiky 04 - Modified: 2024-05-08 14:33:44 - Feat.: - Title: Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk 05 - Modified: 2024-05-08 13:56:57 - Feat.: - Title: Remeselníci a výrobcovia sa môžu uchádzať o značku Regionálny produkt Novohrad
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 07:50