StoryEditor

V centre Berlína sa na klimatickej demonštrácii zišli tisíce ľudí

15.09.2023, 15:43
Autor:
ČTKČTK

V Berlíne je od dopoludnia pre automobilovú prevádzku uzavreté okolie Braniborskej brány, kde sa akcia hnutia Fridays for Future koná.

Dnešnú demonštráciu klimatického hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť) v centre Berlína podporili tisícky ľudí. Tisíce ľudí sa zišli aj na rade ďalších miest v Nemecku, okrem iného v Brémach, Mníchove, Hamburgu alebo Drážďanoch. Aktivisti sa protestmi snažia prinútiť vládu, aby dôraznejšie chránila životné prostredie a čo najrýchlejšie skoncovala s fosílnymi palivami.

V Berlíne je od dopoludnia pre automobilovú prevádzku uzavreté okolie Braniborskej brány, kde sa akcia hnutia koná. Kvôli sprievodným akciám bola v metropole na zhruba dve hodiny narušená aj prevádzka niektorých električkových liniek.

Demonštranti pred Braniborskou bránou rozvinuli transparenty varujúce pred uprednostňovaním zisku pred ochranou klímy, pred následkami používania fosílnych palív a pred tým, že ľudstvo nemá žiadnu náhradnú planétu, kam by sa po zničení Zeme mohlo presťahovať. "Ochrana klímy je základným ľudským právom," uvádzal ďalší transparent.

Luisa Neubauerová, ktorá je jednou z vedúcich osobností nemeckej pobočky hnutia Fridays for Future, ocenila, že dnešnú demonštráciu v Berlíne podporili tisíce ľudí. "Ulice sú plné, sme nadšení, že ľudia prišli," povedala. "Dorazili mladí ľudia, celé školy," uviedla. Za škandalózne potom označila to, že hnutie je v Nemecku po piatich rokoch existencie stále potrebné.

Protest Fridays for Future podporili aktivisti z ďalších hnutí, okrem iného z Greenpeace, Letzte Generation (Posledná generácia) alebo z nemeckého ochranárskeho združenia BUND. Iniciatíva Letzte Generation navyše tento týždeň po letnej pauze obnovila svoje akcie v nemeckej metropole. V stredu usporiadala pochod v berlínskej štvrti Moabit, veľké protesty vrátane blokád plánuje od nadchádzajúceho týždňa.

Hnutie Fridays for Future zvolalo v Nemecku protesty do zhruba 250 miest a obcí. Aktivisti dlhodobo kritizujú nemecký zákon na ochranu klímy, ktorý považujú za nedostatočný. Hlavným nemeckým klimatickým cieľom do roku 2030 je znížiť emisie oxidu uhličitého o 65 percent oproti roku 1990.

K tomuto dátumu chce Nemecko tiež zvýšiť výrobu energie z obnoviteľných zdrojov, aby vďaka nim pokrylo 80 percent svojej spotreby elektriny. V minulom roku to bolo 46 percent. Klimatická neutralita, teda stav, keď emisie oxidu uhličitého budú v rovnováhe s ich neutralizáciou, chce Nemecko dosiahnuť do roku 2045.

01 - Modified: 2024-05-09 09:44:10 - Feat.: - Title: Dvoch poslancov z AfD v Stuttgarte napadli, sú ľahko zranení 02 - Modified: 2024-05-09 09:15:09 - Feat.: - Title: Spojené štáty predbehli Čínu, stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka. Pomohol tomu aj lokálny predaj 03 - Modified: 2024-05-08 06:07:00 - Feat.: - Title: V Nemecku zaútočili na ďalšieho politika, spolkovú exministerku Giffeyovú 04 - Modified: 2024-05-07 20:16:21 - Feat.: - Title: Ide o obranu demokracie. Nemeckí konzervatívci hlasovali na straníckom zjazde za povinnú vojenskú službu 05 - Modified: 2024-05-07 18:29:23 - Feat.: - Title: Noční vlci navštívili pamätné miesto druhej svetovej vojny pri Berlíne. Fotili sa a pili kávu, hlási polícia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 14:28