StoryEditor

Nemecko bude opätovne prijímať azylantov z Talianska

16.09.2023, 15:14
Autor:
TASRTASR

Berlín pozastavil mechanizmus solidarity ešte v stredu s odôvodnením, že čelí vysokému migračnému tlaku.

Nemecko obnoví prijímanie migrantov z Talianska, ktorí prichádzajú na základe mechanizmu solidarity EÚ. V noci na sobotu to oznámila spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová v súvislosti s obrovským prílevom migrantov na taliansky ostrov Lampedusa, uvádza agentúra Reuters.

Berlín mechanizmus solidarity, na základe ktorého mal prijať 3 500 žiadateľov o azyl z členských krajín EÚ na južnej vonkajšej hranici EÚ, pozastavil ešte v stredu s odôvodnením, že čelí vysokému migračnému tlaku.

Zároveň si Taliansko podľa Nemecka údajne neplnilo svoje povinnosti v rámci tzv. dublinských nariadení. Tie určujú, že žiadatelia o azyl musia požiadať o štatút utečenca v prvej bezpečnej krajine EÚ, do ktorej sa dostanú.

image

Migračná kríza na Slovensku vrcholí, predpokladá sa pokles migrantov, tvrdí policajný viceprezident

Žiadatelia, ktorí sa pokúsia takúto žiadosť podať v inej členskej krajine - často ide o bohatšie krajiny vrátane Nemecka - môžu byť poslaní naspäť. Taliansko však v tejto súvislosti prijalo od konca augusta len desať migrantov vrátených z Nemecka.

Nemecko varovalo, že mechanizmus obnoví vtedy, keď bude môcť posielať migrantov prichádzajúcich na jeho územie naspäť do Talianska na základe dublinských nariadení.

image

Nemecký poriadok sa pominul. Krajina sa posunula na juh, hovorí český veľvyslanec v Berlíne

"Dôvodom, prečo sme pozastavili mechanizmus..., je skutočnosť, že Taliansko neprejavilo žiadnu ochotu prijímať ľudí späť v rámci dublinského postupu. Teraz je samozrejme jasné, že si splníme svoj záväzok solidarity," uviedla Faeserová.

Taliansko zápasí s prudkým nárastom počtu migrantov. V hlavnom prijímacom centre na Lampeduse bolo vo štvrtok ráno zhruba 7-tisíc ľudí, hoci tam majú kapacity len pre 400 osôb. Z ostrova mali talianske úrady previezť približne 5-tisíc ľudí na Sicíliu.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v piatok vyhlásila, že tlak migrantov prichádzajúcich do krajiny je neúnosný. Zároveň v vyzvala Európsku úniu, aby zasiahla.

 

01 - Modified: 2024-05-10 19:16:55 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Ramsayho výsledok zápasu s Nemeckom sklamal, nehľadal však výhovorky 02 - Modified: 2024-05-10 18:33:14 - Feat.: - Title: Pospíšil bol po debute dojatý, Hudáček nechápe prvému gólu Nemcov. Hokejisti hodnotia prvý zápas na MS 03 - Modified: 2024-05-10 13:32:12 - Feat.: - Title: V Nemecku čaká súd ozbrojenú skupinu vzdorujúcu proti pandemickým opatreniam 04 - Modified: 2024-05-10 12:06:59 - Feat.: - Title: Odbory v nemeckom stavebníctve zvolávajú na budúci týždeň štrajky 05 - Modified: 2024-05-10 05:13:53 - Feat.: - Title: Nemecko je pripravené hrať vedúcu úlohu v oblasti bezpečnosti, vyhlásil minister obrany Pistorius
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 23:31