StoryEditor

Taliansko predĺži dĺžku zadržania migrantov na 18 mesiacov, rozhodla vláda

18.09.2023, 16:34
Autor:
ČTKČTK

V zariadení známych pod skratkou CPR sú migranti držaní počas preskúmania, či spĺňajú podmienky na medzinárodnú ochranu.

Talianska vláda rozhodla, že na 18 mesiacov predĺži dobu, počas ktorej bude možné zadržiavať migrantov v zariadeniach pred ich prípadným vyhostením. To je maximálna dĺžka, ktorú povoľujú súčasné pravidlá únie, uviedla dnes premiérka Giorgia Meloniová. Zvýšiť sa má tiež počet zariadení na zadržiavanie migrantov, píše agentúra ANSA. Jej vláda sa snaží riešiť vyššie počty migrantov, ktorí v uplynulých dňoch priplávali na ostrov Lampedusa v Stredozemnom mori. Podľa Meloniovej bude Rím pozorne pozorovať, ako v otázke budú postupovať orgány Únie.

V detenčných zariadeniach bude možné migrantov držať až 18 mesiacov namiesto súčasných šiestich. "To je dostatok času na vykonanie všetkých kontrol, a tiež na vyhostenie v prípade tých, už nemajú právo na medzinárodnú ochranu," uviedla Meloniová.

V zariadení známych pod skratkou CPR sú migranti držaní počas preskúmania, či spĺňajú podmienky na medzinárodnú ochranu. Za súčasných podmienok môžu v zariadení stráviť najviac šesť mesiacov. Podľa kritikov je osobná sloboda migrantov v zariadení obmedzená len na základe administratívneho rozhodnutia. Poukazujú tiež, že sa doba zadržania postupne predlžuje, čo má negatívne dopady na začlenenie migrantov do spoločnosti. Pôvodne bolo možné migrantov v CPR či iných obdobných zariadeniach držať maximálne 30 dní.

Meloniová v nedeľu navštívila s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou ostrov Lampedusa, kde v uplynulých dňoch pristáli tisíce migrantov, čo na malom ostrove viedlo k úplnému preťaženiu infraštruktúry pre utečencov. Dnes Meloniová povedala, že Rím bude sledovať plnenie záväzkov zo strany Bruselu pre zmiernenie migračných tlakov. Talianska premiérka spomenula urýchlené uvoľnenie prostriedkov pre Tunisko, odkiaľ veľká časť migrantov vypláva. S peniazmi počíta dohoda uzavretá medzi Európskou úniou a vládou autoritárskeho prezidenta Kaísa Saída v júli. Brusel však podmieňuje uvoľnenie prostriedkov vykonaním reforiem, ktoré sa Saídova vláda zdráha plniť.

"Dnes dáme splnomocnenie ministerstvu obrany, aby vybudovalo v čo najkratšom čase štruktúry pre zadržanie nelegálnych migrantov," povedala podľa agentúry ANSA na zasadnutí vlády Meloniová. Podľa talianskej tlače vláda zvažuje, že takéto štruktúry by vznikli v každom talianskom kraji, čo však vyvolalo nevôľu medzi miestnymi politikmi vrátane tých z pravicových a krajne pravicových strán, ktoré sú u vlády. Meloniová uviedla, že nové zariadenia vzniknú v oblastiach "s veľmi nízkou hustotou obyvateľov" a že nepovedú k zvýšeniu kriminality v mestách.

O rade ďalších opatrení však bude talianska vláda rozhodovať až na budúci týždeň. Malo by ísť napríklad o prednostný kanál na spracovanie žiadostí podaných ženami a deťmi bez sprievodu. Talianska vláda chce sprísniť podmienky, za ktorých sa migrant môže vyhlásiť za maloletého bez sprievodu a teda využiť ústretovejšie migračné požiadavky.

Opoziční politici pripomínajú, že krajne pravicová politička Meloniová kritizovala predchádzajúce vlády za nezvládnutie migrácie pri výrazne menších počtoch migrantov plaviacich sa do Talianska a sľubovala voličom "námornú blokádu". Pri ďaleko nižších číslach Meloniová v minulosti hovorila o invázii či etnickom nahrádzaní pôvodného obyvateľstva, z čoho obviňovala vtedajších vládnych politikov. Ľavicoví politici zase kritizujú budovanie nových detenčných zariadení a predĺženie doby zadržania. "Je to opatrenie, ktoré je mierne povedané hanebné," uviedol šéf talianskych Zelených Angelo Bonelli.

Podľa talianskeho ministerstva vnútra do Talianska tento rok zatiaľ prišlo viac ako 127-tisíc migrantov, čo je približne dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

01 - Modified: 2024-05-09 10:04:38 - Feat.: - Title: Talianske migračné centrá v Albánsku nezačnú fungovať včas 02 - Modified: 2024-05-07 13:55:52 - Feat.: - Title: Talianska polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur 03 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 04 - Modified: 2024-05-07 11:11:54 - Feat.: - Title: Ukázal svoju agresívnu stránku. Dal mi surové srdce jeleňa a povracal som sa, spomínal Berlusconi na Putina 05 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 11:07