Olivový háj v Španielsku. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Cena olivového oleja stúpla dvojnásobne, v Španielsku sa stal predmetom krádeží za státisíce eur

19.09.2023, 12:21
Autor:
ČTKČTK

Ak sa zásoby olivového oleja budú kvôli suchu naďalej vyčerpávať, mohli by dôjsť ešte pred októbrom, keď obvykle prichádza na trh čerstvá úroda.

Cena olivového oleja sa kvôli veľkému suchu v krajinách najväčších producentov zvýšila za posledný rok o viac ako 100 percent a dostala sa na rekordné hodnoty. Všeobecne je ho dostať menej, preto ho niektorí ľudia v lisovniach aj kradnú, píše spravodajský portál CNBC.

Podľa nedávnej správy ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov sa svetové ceny olivového oleja v septembri vyšplhali na 8900 dolárov za tonu, čo bolo spôsobené extrémne suchým počasím v Stredomorí. Už v auguste bola priemerná cena o 130 percent vyššia ako pred rokom a nevykazovala žiadne známky zmierňovania, uviedol úrad.

Suché mesiace

Španielsko, ktoré je najväčším svetovým producentom a vývozcom olivového oleja, už niekoľko mesiacov trápi intenzívne sucho. Krajina tiež práve zaznamenala tretie najteplejšie leto, pričom podľa štátnej meteorologickej agentúry AEMET bola priemerná letná teplota o 1,3 stupňa Celzia vyššia ako obvykle.

image

Horší od nás sú len Česi a Maďari. Inflácia v eurozóne sa v auguste spomalila na 5,2 percenta

Podľa údajov spoločnosti Mintec, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu s komoditami, sa produkcia olivového oleja v Španielsku v poslednej sezóne prepadla asi na 610-tisíc ton, čo predstavuje viac ako 50-percentný pokles oproti obvyklým 1,3 až 1,5 milióna ton.

"K zložitosti situácie prispievajú obavy zo zníženia produkcie v ďalších hlavných európskych krajinách produkujúcich olivový olej, vrátane Talianska a Grécka, kde tiež panuje sucho," povedal CNBC analytik spoločnosti Mintec pre olejniny a rastlinné oleje Kyle Holland.

Podľa Medzinárodnej rady pre olivy (International Olive Council), čo je medzivládna organizácia zložená z členov, ktorí zodpovedajú za viac ako 98 percent svetovej produkcie olív, sú Grécko a Taliansko druhým a tretím najväčším producentom olivového oleja.

Ceny olivového oleja v španielskej Andalúzii sa v septembri vyšplhali na 8,45 eura za kilogram, ukázal porovnávací údaj spoločnosti Mintec. Je to "najvyššia cena, aká kedy bola u španielskeho olivového oleja zaznamenaná" podľa údajov spoločnosti za obdobie 20 až 30 rokov. Medziročne predstavuje nárast o 111 percent.

image

Zlato a striebro sú podľa investičných bankárov možnou poistkou proti inflácii

Krádeže v státisícoch eur

Prudko rastúce ceny oleja, ktorý je niekedy označovaný ako "tekuté zlato", viedli niektorých ľudí k jeho krádežiam. Podľa správ miestnych médií bolo 30. augusta v skorých ranných hodinách v jednej zo španielskych lisovní Marín Serrano El Lagar ukradnutých asi 50-tisíc litrov extra panenského olivového oleja.

Rodinný podnik tak prišiel o viac ako 420-tisíc eur, páchatelia zatiaľ neboli dolapení, píše CNBC. Krátko predtým si zlodeji odniesli z lisovne Terraverne šesttisíc litrov extra panenského olivového oleja v hodnote 50-tisíc eur, uviedol španielsky denník El Mundo. Zlodeji si vzali aj počítače, stoly, ventilátory a stoličky.

Holland varoval, že ak sa zásoby olivového oleja budú kvôli suchu naďalej vyčerpávať, mohli by dôjsť ešte pred októbrom, keď obvykle prichádza na trh čerstvá úroda. "Situáciu ďalej komplikuje rozhodnutie Turecka pozastaviť vývoz olivového oleja vo veľkom," uviedol analytik. "Toto pozastavenie zhoršilo už aj tak obmedzené objemy v Španielsku," dodal.

01 - Modified: 2023-02-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Olivový olej využijete nie len pri varení. Oceníte ho aj pri upratovaní či leštení niektorých povrchov 02 - Modified: 2022-12-14 09:22:05 - Feat.: - Title: Kombinácia olivového oleja a citrónovej šťavy má veľké zdravotné výhody 03 - Modified: 2022-11-09 06:00:00 - Feat.: - Title: Olivový olej môže využiť aj pri upratovaní: Zatočí so škvrnami a pomôže s leskom 04 - Modified: 2020-03-27 09:24:00 - Feat.: - Title: Olivový olej. Pozná ho každý, no nie každý otestoval aj jeho skvelé účinky. Zmeňte to! 05 - Modified: 2019-09-20 10:31:36 - Feat.: - Title: Olivový olej. Pozná ho každý, no nie každý otestoval aj jeho skvelé účinky. Zmeňte to!
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 09:46