StoryEditor

Švédska polícia bude kvôli vyčíňaniu násilných gangov spolupracovať s armádou

29.09.2023, 13:11
Autor:
ČTKČTK

Podľa premiéra Kristerssona je vlna násilia výsledkom nepodarenej migračnej politiky a neúspešnej integrácie prisťahovalcov.

Švédska polícia kvôli vlne násilia zločineckých gangov posilní spoluprácu s armádou. Na dnešnej tlačovej konferencii to podľa stanice STV oznámil šéf polície Anders Thornberg. Konkrétne formy spolupráce sa ale ešte len musia dohodnúť.

V septembri kvôli útokom gangov, ktoré sa podobajú teroristickým činom, zomrelo podľa Thornberga 12 ľudí. Podľa premiéra Ulfa Kristerssona je vlna násilia výsledkom nepodarenej migračnej politiky a neúspešnej integrácie prisťahovalcov.

"Je to úroveň násilia teroristického druhu, ktorá nemá obdobu," uviedol Thornberg. Podľa neho však nič nenasvedčuje tomu, že by tento druh násilia mal rýchlo skončiť.

image

Dve explózie vo Švédsku si vyžiadali zranených, vojna gangov naberá na sile

Podľa policajných štatistík počas útokov zomrelo len v septembri 12 ľudí - jedna žena zomrela pri bombovom útoku a zvyšných 11 ľudí bolo zastrelených. Je pravdepodobné, že sa stanú ďalšie incidenty, než sa podarí zvrátiť nepriaznivý stav, dodal policajný šéf.

Pri spolupráci polície s armádou je v hre logistická podpora zo strany armády či spoločnej hliadky policajtov a vojakov. "Bude sa tak diať pod velením polície," uviedol Thornberg a dodal, že je vylúčené, aby vojaci sami hliadkovali vo švédskych mestách.

Nasadenie armády naznačil pri svojom prejave vo štvrtok večer aj premiér Kristersson, opatrenia požadovala aj opozícia. "Švédsko nikdy nič podobné nezažilo.

A ani žiadna ďalšia krajina v Európe nič podobné teraz nezažíva," povedal podľa denníka Financial Times Kristersson v televíznom prejave.

image

Násilné výtržnosti: Švédska polícia zasiahla proti aktérom násilností po ďalšom pálení Koránu

Pravicový premiér, ktorého vláda sa opiera aj o Švédskych demokratov vystupujúcich proti masovej migrácii, pripisuje súčasnú situáciu zlyhania svojich predchodcov.

"Doviedli nás sem nezodpovedná imigračná politika a zlyhanie snáh o integráciu. Sociálne vylúčenie a paralelné spoločnosti napájajú zločinecké gangy, ktoré môžem bezohľadne naberať nových členov medzi deťmi a vycvičiť ich, aby sa stali vrahmi," uviedol Kristersson.

Séria násilných činov, vrátane prestreliek a výbuchov, vypukla v dôsledku sporu 36-ročného švédsko-tureckého vodcu zločineckej siete Foxtrot a jeho 33-ročného bývalého spolupracovníka.

Obaja muži sa podľa všetkého ukrývajú v Turecku. Gangy bojujú o vplyv nad obchodom s drogami a zbraňami.

01 - Modified: 2024-05-13 16:04:07 - Feat.: - Title: Ruská hrozba prehĺbila spoluprácu pobaltských a severských krajín, uviedol švédsky premiér 02 - Modified: 2024-05-13 12:18:20 - Feat.: - Title: Kristersson je otvorený rozmiestneniu jadrových zbraní vo Švédsku v čase vojny 03 - Modified: 2024-05-11 13:09:16 - Feat.: - Title: Holandského speváka vyradili z Eurovízie. Mal sa vyhrážať produkčnej 04 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 05 - Modified: 2024-05-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Eurovízia v tieni vojny. Usporiadateľské mesto Malmö sa opevňuje kvôli izraelskej speváčke
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 19:32