StoryEditor

Kosovská polícia reaguje na teroristický incident v Banjskej. Podniká razie na severe ovládanom Srbmi

29.09.2023, 13:44
Autor:
TASRTASR

V obci došlo v nedeľu k incidentu, pri ktorom sa skupina ozbrojených Srbov zabarikádovala v miestnom pravoslávnom kláštore,

Kosovská polícia vykonala v piatok ráno prehliadky najmenej na piatich miestach v troch srbských obciach na severe krajiny. "Operácia sa vykonáva v súvislosti s nedávnymi udalosťami v (kosovskej) obci Banjska," uviedla polícia vo vyhlásení citovanom agentúrou AP.

V obci Banjska ležiacej neďaleko srbských hraníc došlo v nedeľu k incidentu, pri ktorom sa skupina ozbrojených Srbov zabarikádovala v miestnom pravoslávnom kláštore, kde sa v tom čase nachádzali kňazi i veriaci.

Niekoľko hodín trvajúce obliehanie objektu políciou, sprevádzané prestrelkami, si vyžiadalo život troch ozbrojencov. Tí predtým zastrelili jedného policajta.

image

Kosovo vyzvalo na sankcie voči Srbsku, skúma aj zapojenie Ruska do prestrelky

Do regiónu boli po tomto incidente vyslané posily a hraničný priechod Brnjak medzi Kosovom a Srbskom bol uzavretý.

Polícia spresnila, že jej piatková operácia sa vykonáva na základe súdneho príkazu a v koordinácii s misiou EÚ na podporu právneho štátu v Kosove a silami NATO v Kosove.

Miestne médiá informovali, že policajné prehliadky sa uskutočnili aj v nehnuteľnostiach, ktoré vlastní Milan Radoičič, podpredseda politickej strany Srbská kandidátka (Srpska lista), pôsobiacej v Kosove a lojálnej Belehradu.

Premiér Kosova Albin Kurti vyhlásil, že ozbrojenú srbskú skupinu v Banjskej viedol Radoičič.

Kosovské úrady v utorok zverejnili zábery nasnímané dronom, na ktorých Radoičiča jasne rozoznať v areáli kláštora.

Kontroverzný podnikateľ Radoičič je už roky považovaný za vodcu zločineckých skupín na severe Kosova obývanom prevažne etnickými Srbmi.

image

V Srbsku sa začal štátny smútok, ktorý vyhlásili po potýčkach v Kosove. Streľba má obete

V roku 2018 bol podozrivý z účasti na atentáte na miestneho opozičného lídra Olivera Ivanoviča. Podpredsedom Srbskej kandidátky sa stal v roku 2021.

Napätie na severe Kosova narastá už niekoľko mesiacov — intenzívne však od apríla, keď miestni etnickí Srbi bojkotovali komunálne voľby a následne protestovali proti tomu, aby boli do úradu uvedení starostovia zvolení etnickými Albáncami.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci.

Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120-tisíc etnických Srbov.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-05 10:54:57 - Feat.: - Title: Napätá atmosféra. Hlavná strana kosovských Srbov vyzýva na bojkot sčítania ľudu 05 - Modified: 2024-03-28 07:49:00 - Feat.: - Title: Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova. Srbsko to odsúdilo
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
11. máj 2024 16:39