StoryEditor

Šefčovič ani Hoekstra zatiaľ odporučenie pre kandidatúru na posty v Európskej komisii nedostali

03.10.2023, 22:13
Autor:
TASRTASR

Ak ich kandidatúru výbor podporí dvojtretinovou väčšinou, bude o nich hlasovať plénum parlamentu.

Výbor Európskeho parlamentu pre životné prostredie (ENVI) v utorok predbežne nepodporil kandidatúru slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča na funkciu výkonného podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za Európsku zelenú dohodu (Green Deal).

Europoslanci zatiaľ neodporučili ani bývalého šéfa holandskej diplomacie Wopkeho Hoekstru na post eurokomisára pre klímu, informuje agentúra AFP.

Komisia koncom augusta zverila Šefčovičovi ako svojmu podpredsedovi klimatické portfólio po odchode Fransa Timmermansa, ktorý sa vrátil do holandskej politiky.

Europoslanci z ENVI vypočúvali Šefčoviča v utorok. Slovenský eurokomisár však nezískal potrebnú dvojtretinovú podporu členov výboru.

Tí ho zároveň požiadali, aby im najneskôr v stredu o siedmej hodine podal podrobné vysvetlenie svojho postoja k embargu Únie na dovoz energonosičov z Ruska, keďže uplynulý víkend na Slovensku zvíťazila v parlamentných voľbách strana, ktorá Šefčoviča nominovala a niektorí europoslanci ju považujú za prokremeľskú, píše server Dutch News.

image

Buď úplné, alebo žiadne. Šéf európskej diplomacie odmieta postupné členstvo Ukrajiny v Európskej únii

Európska komisia koncom augusta navrhla, aby klimatickú agendu – ktorú dostal na starosť Šefčovič iba dočasne – prevzal po Holanďanovi Timmermansovi nastálo jeho krajan, donedávna minister zahraničných veci Wopke Hoekstra.

Hoekstru europoslanci z výboru vypočúvali ešte v pondelok večer, pričom sa zamerali na jeho dosiahnuté výsledky a kritizovali ho za nedostatok skúseností v oblasti klímy.

ENVI nakoniec holandského diplomata nepodporil dostatočnou väčšinou a požiadal ho, aby taktiež do stredy rána poskytol podrobnejšie informácie týkajúce sa jeho 11-ročného pôsobenia v konzultantskej firme McKinsey.

Predtým pracoval dva roky v ropnej spoločnosti Shell, za čo ho už kritizovali environmentálne skupiny.

Šefčovič s Hoekstrom by v prípade schválenia kandidatúry v Európskom parlamente spolupracovali na projektoch v Komisii. Ak ich kandidatúru ENVI v stredu podporí dvojtretinovou väčšinou, bude o nich vo štvrtok hlasovať plénum parlamentu.

Dutch News poznamenáva, že osud oboch kandidátov je spojený: ak budú konzervatívci v europarlamente hlasovať proti Šefčovičovi, tak zas ľavicoví poslanci nepodporia Hoekstru.

01 - Modified: 2024-05-07 09:59:11 - Feat.: - Title: Nemecká prokuratúra nechala prehľadať bruselskú kanceláriu europoslanca Kraha 02 - Modified: 2024-05-06 13:35:10 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila predaj U.S. Steel japonskej firme Nippon Steel 03 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 04 - Modified: 2024-05-06 11:20:58 - Feat.: - Title: V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov 05 - Modified: 2024-05-03 10:53:50 - Feat.: - Title: Europarlament otvoril nominácie na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 09:54