Jim Jordan. FOTO: REUTERS/
StoryEditor

Republikáni do boja o post predsedu Snemovne reprezentantov USA vyšlú Jordana

13.10.2023, 23:11
Autor:
ČTKČTK

Šéf snemovného výboru pre súdnictvo Jordan patrí ku konzervatívnemu krídlu Republikánskej strany.

Členovia Republikánskej strany si dnes pri hlasovaní za zatvorenými dverami vybrali za kandidáta na post predsedu americkej Snemovne reprezentantov Jima Jordana, spojenca bývalého prezidenta Donalda Trumpa, uviedla agentúra AP.

Snemovňa nemá predsedu už desiaty deň, je prakticky paralyzovaná a neprejednáva žiadne návrhy zákonov.

Šéf výboru pre súdnictvo Jordan patrí ku konzervatívnemu krídlu Republikánskej strany. Jeho úlohou pre nadchádzajúce dni podľa AP bude zjednotiť rozhádanú stranu pred hlasovaním v snemovni, ktoré by sa mohlo pretiahnuť až do budúceho týždňa.

Časť republikánov sa zdráha Jordana podporiť, pretože práve radikálne krídlo strany vyvolalo súčasný zmätok a nestabilitu.

Doterajší republikánsky predseda Snemovne Kevin McCarthy bol nečakane odvolaný minulý utorok na návrh jedného zo svojich republikánskych kritikov. Vo vnútrostraníckej debate sa potom objavilo niekoľko mien jeho možných zástupcov.

V posledných dňoch sa ako favorit na post rysoval republikánsky kongresman Steve Scalise, ktorý však z boja v noci na dnešok odstúpil. Urobil tak len deň po tom, čo ho republikáni do voľby nominovali. Rovnakú nomináciu teraz získal Jordan. Ešte dnes médiá ako jeho nečakaného protikandidáta uvádzali Austina Scotta, pomerne málo známeho poslanca za Georgiu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 10:14