StoryEditor

Rusko naďalej útočí pri Avdijivke na východe Ukrajiny, Moskva eviduje nálety dronov na Soči

14.10.2023, 10:24
14.10.2023, 16:07
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Podľa Amerického Inštitútu sa ruské armádne vedenie zrejme snaží v informačnom priestore obmedziť diskusie o ofenzíve pri Avdijivke.

Ruské sily sa ďalej snažia preraziť ukrajinskú obranu pri Avdijivke na východe Ukrajiny, povedal dnes ráno na facebooku generálny štáb ukrajinskej armády.

Ukrajinské sily podľa neho za posledný deň odrazili asi 20 ruských útokov v tejto oblasti. Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej analýze vojny na Ukrajine upozornil, že ruské armádne vedenie sa zrejme snaží v informačnom priestore diskusie o ruskej ofenzíve pri Avdijivke obmedziť.

Na túto snahu ruského armádneho vedenia upozornili niektorí ruskí provojnoví blogeri s tým, že dostali inštrukcie, aby sa podrobnostiam ohľadom operácií pri Avdijivke nevenovali. Podľa inštitútu je to zrejme z toho dôvodu, že ruská armáda chce mať informácie o svojich aktivitách v oblasti pod kontrolou.

V Avdijivke nateraz zostalo približne 1600 civilistov - pred vojnou ich tam pobývalo celkovo 31-tisíc

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia predtým v piatok pred Bezpečnostnou radou OSN vyhlásil, že zintenzívnenie útokov na východe Ukrajiny predstavuje novú etapu kampane Moskvy na Ukrajine.

Ruské sily podľa potvrdených záberov zverejnených vo štvrtok a piatok postúpili na juh od dediny Krasnohorivka, ktorá leží asi päť kilometrov severne od Avdijivky, oznámili aj americkí analytici.

image

Blíži sa globálna vojna, myslí si šéf ukrajinskej rozviedky. Protiofenzíva sa odchýlila od plánu

Podľa inštitútu však neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by ruské sily mali pod kontrolou koksárne v Avdijivke, ako tvrdili niektoré ruské zdroje.

Hovorca Bieleho domu John Kirby v piatok vyjadril presvedčenie, že Ukrajinci ruské útoky pri Avdijivke odrazia. "Vyzerá to, že ruská armáda používa taktiku ľudskej vlny, kedy posiela masy zle vycvičených vojakov priamo na bojisko, bez poriadneho vybavenia," okomentoval podľa webu Politico ruské ťaženie pri Avdijivke.

Ruská strana dnes informovala o ďalších dronových útokoch na svojom území. Ruské ministerstvo obrany podľa serveru BBC News oznámilo, že ruská protivzdušná obrana zničila drony nad Čiernym morom, ktoré sa snažili zaútočiť na objekty v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska.

Starosta Soči, prímorského mesta v tejto oblasti, potom na sociálnej sieti Telegram napísal, že ruská protivzdušná obrana dnes ráno zostrelila dva drony pri jeho meste. Zároveň uisťoval, že obyvateľom Soči ani turistom nič nehrozí. "V letovisku je úplný pokoj," napísal.

01 - Modified: 2024-05-09 19:26:40 - Feat.: - Title: Nemecko zaplatí dodanie troch amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-09 18:23:07 - Feat.: - Title: Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, zdôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu 03 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 04 - Modified: 2024-05-09 18:10:58 - Feat.: - Title: Zelenskyj po odhalení ruských agentov odvolal šéfa bezpečnostného úradu 05 - Modified: 2024-05-09 21:20:26 - Feat.: - Title: Vplyvný poľský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 04:37