StoryEditor

Boj o voličov v Poľsku skončil. Do nedeľného večera platí zákaz volebnej agitácie

14.10.2023, 10:49
Autor:
ČTKČTK

Kandidáti nesmú organizovať mítingy či rozdávať volebné letáky. Moratórium sa týka aj internetu.

Politické strany v Poľsku a ich kandidáti od piatkovej polnoci nesmú žiadnym spôsobom presviedčať ľudí, aby im dali hlas v nedeľných parlamentných voľbách.

Toto moratórium, ktorému sa v Poľsku hovorí volebné ticho, platí až do uzavretia volebných miestnosti v nedeľu večer. Potom budú môcť byť zverejnené odhady volebných výsledkov.

Zatiaľ čo do piatkovej polnoci blížiacej sa voľby úplne ovládali spravodajstvo v poľských médií, dnes o nich informovať nesmú. Kandidáti majú zakázané organizovať mítingy alebo rozdávať volebné letáky. Volebné moratórium sa týka aj internetu. Povolené je naopak vyzývať ľudí, aby k voľbám išli.  Hlasovať môže cez 29 miliónov ľudí.

Najväčšiu šancu voľby vyhrať má súčasná vládnuca strana, národno-konzervatívne Právo a spravodlivosť (PiS) vedená bývalým premiérom Jaroslawom Kaczyńským.

image

PREHĽADNE: Najdôležitejšie európske voľby tohto roku. O čo sa hrá v Poľsku?

Na spoločnej kandidátke s PiS sa o priazeň voličov uchádza jeho menší vládny partner, Suverénne Poľsko. Šéf tejto silne konzervatívnej a euroskeptickej strany Zbigniew Ziobro je tvárou reforiem poľskej justície z posledných ôsmich rokov, ktoré podľa EÚ aj ďalších organizácií narušili princípy právneho štátu.

Nie je isté, či sa PiS podarí v parlamente dosiahnuť na väčšinu potrebnú na zostavenie vlády.

Na druhom mieste zrejme skončí proeurópska Občianska koalícia na čele s niekdajším šéfom poľskej vlády a neskôr predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Táto strana by mohla vytvoriť vládnu koalíciu so stredovou Treťou cestou a Novou ľavicou.

Zároveň s voľbami sa v Poľsku koná referendum, ktoré presadila vláda PiS. Voliči budú odpovedať na otázky týkajúce sa privatizácie štátneho majetku, zvýšenia veku pre odchod do dôchodku, zachovania bariéry na hranici s Bieloruskom a prijímania migrantov.

Politológovia upozorňujú, že vládnuca strana referendum zneužila na mobilizáciu ľudí, ktorí by jej mohli odovzdať hlas.

Štátna volebná komisia konečné výsledky volieb a referenda ohlási zrejme v noci na utorok alebo počas utorka. Volebné komisie musia v stanovenom časovom limite odovzdať zároveň výsledky parlamentných volieb aj referenda.

Poľský ombudsman Marcin Wioncek varoval, že komisie v zahraničí môžu mať problém sčítať všetky hlasy a výsledky odovzdať včas.

image

Záujem hlasovať vo voľbách má rekordný počet zahraničných Poliakov

Pokiaľ to nestihnú, hlasy prepadnú. Vo voľbách v zahraničí mávajú pritom silnú pozíciu strany súčasnej opozície a tento rok sa k voľbám v cudzine zaregistrovalo rekordných viac ako 608-tisíc voličov.

Poľský najvyšší súd, ktorý je v centre sporu Európskej komisie a vlády PiS kvôli podriadeniu justície politikom, výhrady k systému sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách a referende tento týždeň zamietol.

Možné problémy so sčítaním hlasov v cudzine v stanovenom čase v piatok v rozhovore s rozhlasovou stanicou RMF FM pripustil hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

"Určite budú také komisie, ktoré to nebudú schopné urobiť," povedal. O niekoľko hodín neskôr Jasina oznámil, že vo funkcii končí. "Tlačkový hovorca je ako ženista a každého ženistu môže vyhodiť do povetria mína," rozlúčil sa zástupca rezortu zahraničia.

01 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 02 - Modified: 2024-05-08 09:06:48 - Feat.: - Title: Poľské úrady na hranici s Bieloruskom zadržali ruského zbeha 03 - Modified: 2024-05-07 19:31:17 - Feat.: - Title: Bombové hrozby aj záškodnícke akcie. Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe 04 - Modified: 2024-05-07 13:41:18 - Feat.: - Title: Poľská vláda plánuje dotovať nákupy jazdených elektromobilov 05 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 16:43