StoryEditor

Novozélanďania zatúžili po zmene. Voľby vyhrali opoziční konzervatívci na čele s Chrisom Luxonom

14.10.2023, 20:30
Autor:
ČTKČTK

Podľa denníka The New Zealand Herald strana získala až 39 percent hlasov. Súčasný liberálno-ľavicový premiér uznal svoju prehru.

Parlamentné voľby na Novom Zélande vyhrala opozičná konzervatívna Novozélandská národná strana vedená bývalým šéfom novozélandských aerolínií Chrisom Luxonom.

Podľa denníka The New Zealand Herald strana získala 39 percent hlasov. Premiér krajiny Chris Hipkins uznal, že jeho Novozélandská strana práce voľby prehrala a nebude schopná zostaviť vládu. Hipkinsovci labouristi získali 26,9 percenta hlasov.

Výsledky hlasovania podľa AP ukazujú, že voliči sa vyslovili za zmenu ponúkanú konzervatívcami po tom, čo krajinu v posledných šiestich rokoch viedla liberálno-ľavicová vláda na čele s labouristami.

image

PREHĽADNE: Najdôležitejšie európske voľby tohto roku. O čo sa hrá v Poľsku?

Na jej čele väčšinu tejto doby stála Jacinda Ardernová, ktorá v januári rezignovala s vysvetlením, že chce tráviť viac času so svojim partnerom a malou dcérou. Ardernovú nahradil na čele kabinetu Hipkins.

Ardernová s prehľadom zvíťazila v minulých voľbách v roku 2020 a zostala na čele kabinetu na druhé funkčné obdobie.

Jej popularita však ku koncu jej pôsobenia klesala s tým, ako Novozélanďanov začala unavovať prísne protikoronavírové opatrenia a znepokojovať inflácie, hoci pôvodne premiérku za jej postoj ku koronavírusovej kríze a prísne uzávery oceňovali.

Očakáva sa, že po dnešných voľbách konzervatívci zostavia vládu s libertariánskou stanou ACT, ktorá získala deväť percent hlasov.

image

Nový Zéland na križovatke medzi Čínou a USA. Blinken naznačil možnosť pripojenia ostrova k vojenskému paktu

Koalícia bude možno potrebovať na zostavenie vlády aj podporu populistickej strany Nový Zéland predovšetkým, ktorá získala 6,5 percenta hlasov. Do parlamentu sa dostala ešte Strana zelených Nového Zélandu (10,8 percenta) a Maorská strana (2,6 percenta).

Podľa predchádzajúcej správy agentúry AFP boli ústrednou témou volieb vysoké životné náklady Novozélanďanov. "Prevládajúcim faktorom bola nespokojnosť s vládou," povedal politický komentátor Ben Thomas.

Úspech konzervatívcov je podľa priebežných výsledkov oveľa vyšší ako predpovedali predvolebné prieskumy. Naopak, labouristi majú oproti minulým voľbám asi len polovičný zisk.

01 - Modified: 2024-05-09 04:40:39 - Feat.: - Title: Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku vyhrala voľby s výrazným náskokom 02 - Modified: 2024-05-07 12:52:04 - Feat.: - Title: V tretej fáze indických volieb hlasoval favorit a súčasný premiér Módí, kampaň sa vyostruje 03 - Modified: 2024-05-06 11:20:58 - Feat.: - Title: V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov 04 - Modified: 2024-05-06 04:59:14 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby v Paname vyhral spojenec exprezidenta odsúdeného za korupciu 05 - Modified: 2024-05-05 21:17:33 - Feat.: - Title: Obyvatelia Panamy hlasovali v prezidentských a parlamentných voľbách. Išlo o jedny z najzložitejších
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 02:44