StoryEditor

Rusko tvrdí, že Ukrajine zabránilo získať pozície na východnom brehu Dnepra

20.10.2023, 17:34
Autor:
TASRTASR

Ruskí vojnoví blogeri medzičasom písali o tom, že ukrajinským vojakom sa rieku podarilo prekonať a zachytiť sa na brehu kontrolovanom ruskými silami.

Ruské ministerstvo obrany v piatok tvrdilo, že zmarilo pokusy ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

"Nepriateľ sa niekoľkokrát neúspešne pokúsil získať pozície na ľavom (východnom) brehu rieky Dneper a malých riečnych ostrovoch," uviedol ruský rezort obrany.

Ruskí vojnoví blogeri medzičasom písali o tom, že ukrajinským vojakom sa rieku podarilo prekonať a zachytiť sa na brehu kontrolovanom ruskými silami.

Na záberoch v aplikácii Telegram zverejnených kanálom WarGonzo, ktorý je podľa AFP naklonený ruskej armáde, bolo možné vidieť, ako ruskí vojaci ostreľujú príslušníkov ukrajinskej armády, ktorí sa vylodili neďaleko dediny Krinki. Kanál zároveň tvrdil, že boje v tejto oblasti stále prebiehajú.

Iný kanál uvádzal, že ukrajinskí vojaci si upevnili pozície v tejto dedine a pokračovali v postupe na Ruskom kontrolovanej strane rieky. AFP nedokázala tieto tvrdenia bezprostredne overiť, Kyjev ich však v piatok nevyvrátil.

"Nemôžeme to komentovať, zachovávame informačnú mlčanlivosť... aby sme nenarúšali úsilie našich ozbrojených síl," uviedol v piatok zástupca šéfa Chersonskej oblastnej rady Jurij Sobolevskyj.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tiež tvrdil, že ukrajinské jednotky si pravdepodobne udržiavajú obmedzenú prítomnosť v niektorých oblastiach na východnom brehu rieky Dneper.

Ukrajinskí vojaci sa v priebehu posledného roka pokúsili rieku prekročiť niekoľkokrát, dosiaľ sa im tam však nepodarilo získať pevné pozície vzhľadom na pretrvávajúci odpor ruských síl.

Chersonskú oblasť v piatok navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kde sa stretol s najvyššími veliteľmi ukrajinskej armády vrátane generála Valerija Zalužného. Kyjev spresnil, že sa stretnutie týkalo prebiehajúcich operácií ukrajinských síl na juhu Ukrajiny.

Rusko sa stiahlo zo západného brehu rieky Dneper vlani v novembri, pričom podľa AFP išlo o jednu z posledných hlavných územných zmien počas takmer 20-mesiacov trvajúceho konfliktu, ktorý sa v posledných mesiacoch dostal takmer do patovej situácie.

01 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 02 - Modified: 2024-05-10 16:32:20 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, oficiálne rezignoval 03 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 04 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 05 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
11. máj 2024 15:55