StoryEditor

Francúzsko dodá Arménsku systémy protivzdušnej obrany. Chce pomôcť i s výcvikom pozemných obranných síl

23.10.2023, 20:37
Autor:
ČTKČTK

Rozhodnutie Francúzska poslať krajine vojenskú pomoc by mohlo podľa azerbajdžanského prezidenta vyvolať nový konflikt na južnom Kaukaze.

Francúzsko pomôže Arménsku zdokonaliť protivzdušnú obranu predajom troch radarov a dohodou o budúcich dodávkach protilietadlových kompletov Mistral. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu po rokovaní so svojím arménskym náprotivkom Surenom Papikjanom.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev tento mesiac vyhlásil, že rozhodnutie Francúzska poslať Arménsku vojenskú pomoc by mohlo vyvolať nový konflikt na južnom Kaukaze.

Krok prichádza niekoľko týždňov po tom, čo úhlavný regionálny nepriateľ Arménska Azerbajdžan bleskovou ofenzívou znovu prevzal kontrolu nad separatistickým regiónom Náhorný Karabach. Miestne úrady kapitulovali a väčšina z asi 120-tisíc tamojších etnických Arménov odtiaľ utiekla v strachu z azerbajdžanských represií.

image

Azerbajdžan začal spoločné vojenské cvičenia s Tureckom, manévrujú aj pri Arménsku

"Ochrana oblohy je niečo, čo je úplne kľúčové," povedal Lecornu po dnešnom stretnutí s Papikjanom v Paríži.

Ministri podpísali zmluvu o predaji troch radarov GM 200 od francúzskej zbrojárskej spoločnosti Thales, ktoré Francúzsko poskytlo aj Ukrajine. Podpísali tiež memorandum o porozumení o budúcej dodávke francúzskeho systému protivzdušnej obrany krátkeho dosahu Mistral.

Francúzsko tiež pomôže Arménsku s výcvikom pozemných obranných síl a podporí jeho úsilie o reformu a modernizáciu armády, uviedol Lecornu.

Vzdušná prevaha Azerbajdžanu bola podľa analytikov jedným z dôvodov, prečo Arménsko v roku 2020 prehralo šesťtýždňovú vojnu, v ktorej azerbajdžanská armáda dobyla späť okresy susediace s Náhorným Karabachom aj časť samotného regiónu.

Francúzsko je domovom jednej z najväčších arménskych diaspór na svete a snaží sa prezentovať ako spojenec a podporovateľ Arménska, a to najmä po tom, čo sa v posledných mesiacoch zhoršili vzťahy Jerevanu s jeho tradičným spojencom Ruskom.

image

Arménsko obvinilo Azerbajdžan z etnických čistiek v Karabachu, vystúpilo pred Medzinárodným súdnym dvorom

"Stojíme si za našimi obrannými vzťahmi (s Arménskom), aj keď nie sme súčasťou rovnakých vojenských a politických aliancií. Vzťah je založený na jednoduchom princípe, že je potrebné byť schopný sa brániť," dodal Lecornu.

Papkijanova návšteva Paríža sa časovo zhoduje s rokovaním ministrov zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu v Teheráne, ktorého cieľom bolo dosiahnuť pokrok na ceste k mierovej dohode. Rozhovorov sa zúčastnili aj ministri zahraničia Iránu, Ruska a spojencov Baku Turecka.

Azerbajdžan dnes začal spoločné vojenské cvičenie s Tureckom, pričom manévre sa týkajú aj oblastí susediacich s Arménskom. Ankara aj Baku v minulosti naznačovali, že sa budú usilovať o vytvorenie pozemného koridoru spájajúceho azerbajdžanskú exklávu Nachičevan so zvyškom krajiny. Arménsko, cez ktorého územie by koridor prechádzal, to odmieta.

01 - Modified: 2024-05-13 09:00:01 - Feat.: - Title: V Arménsku protestovali proti premiérovi, polícia zadržala vyše sto ľudí 02 - Modified: 2024-05-12 21:53:56 - Feat.: - Title: Macron chce oživiť priemysel. Americké firmy Amazon, Microsoft a Pfizer plánujú vo Francúzsku veľké investície 03 - Modified: 2024-05-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Taylor Swift má údajne kráľovské korene. Jej rodokmeň má siahať až k francúzskemu trónu a jednému s najslávnejších panovníkov 04 - Modified: 2024-05-10 08:28:28 - Feat.: - Title: Francúzsko zakladá pracovnú skupinu, ktorá bude riešiť sexuálne násilie v armáde 05 - Modified: 2024-05-09 19:43:48 - Feat.: - Title: V Jerevane sa koná protest proti vráteniu územia Azerbajdžanu, cieľom je dosiahnuť mierovú dohodu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 14:05