StoryEditor

Súd v Texase zakázal vláde prestrihávať žiletkový plot na hranici s Mexikom, ničili ho aj kvôli topiacim sa ľuďom

30.10.2023, 23:49
Autor:
ČTKČTK

Zábranu kvôli prílivu migrantov nechal nainštalovať texaský republikánsky guvernér Greg Abbott.

Súd v Texase dočasne zakázal federálnym imigračným úradom prestrihávať a odstraňovať žiletkový plot, ktorý oddeľuje Spojené štáty od Mexika.

Zábranu kvôli prílivu migrantov nechal nainštalovať texaský republikánsky guvernér Greg Abbott. Pohraničníci tvrdia, že musia niekedy plot zničiť, aby mohli zachrániť život topiacim sa ľuďom, ktorí sa snažia hranicu prekonať, napísal server NBC News.

Štát Texas žaluje federálnu pohraničnú stráž za ničenie žiletkového plotu, ktorý tam nechala Abbottova administratíva umiestniť. Sudkyňa Alia Mosesová dnes rozhodla, že ničením plotu, hoci kvôli pomoci migrantom, pohraničníci poškodzujú majetok štátu Texas. Rozhodnutie je dočasné, platí do 13. novembra.

Obe strany sporu do tej doby musia súdu predložiť argumenty a dôkazy. Dovtedy smie stráž plot odstrániť len kvôli "poskytnutiu alebo získaniu akútnej zdravotnej starostlivosti", uviedla sudkyňa.

image

Spojené štáty plánujú sprísniť obmedzenia na dodávky čipov do Číny

Mosesová uviedla, že vo svojom stanovisku bude musieť vziať do úvahy vlastnícke práva ľudí, ktorí súhlasia s umiestnením plotov na svojich pozemkoch, právo Texasu pomáhať týmto vlastníkom nehnuteľností a "zodpovednosť administratívy Bidena za národnú bezpečnosť a bezpečnosť hraníc a jej právomoci na plnenie svojich povinností, a to včítane zničenia súkromného alebo štátneho majetku".

Bidenova vláda na začiatku októbra oznámila, že plánuje rozširovať bariéry na hranici s Mexikom, ktoré boli vlajkovou loďou imigračnej politiky predchádzajúcej hlavy štátu Donalda Trumpa.

Predstaviteľ Demokratickej strany pritom pred minulými voľbami imigračnú politiku svojho republikánskeho predchodcu kritizoval a sľúbil, že v prípade jeho zvolenia "sa nepostaví ani stopa múru navyše", pripomína televízia CNN.

Počty zatknutia migrantov na americkej strane hranice sú v posledných dvoch rokoch extrémne vysoké, pričom mesačné súčty "stretnutia" s utečencami opakovane prekračujú 200-tisíc.

Do USA často mieria ľudia zo stredoamerických štátov sužovaných násilím a chudobou alebo z nestabilných krajín ako Venezuela a Haiti.

01 - Modified: 2024-05-06 07:19:18 - Feat.: - Title: Texas zasiahli silné búrky, jedno dieťa zahynulo 02 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 05 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 07:17