StoryEditor

KĽDR dodala Rusku zrejme aj niekoľko druhov rakiet, tvrdí juhokórejská armáda

02.11.2023, 09:15
Autor:
TASRTASR

Rusko zrejme zvažuje, že ako protihodnotu poskytne KĽDR technickú podporu pre jej vojenské satelity, jadrové zbrane, stíhačky a protivzdušné obranné systémy.

Severná Kórea zrejme dodala Rusku okrem munície a delostreleckých granátov aj niekoľko druhov rakiet, uviedla vo štvrtok juhokórejská armáda. Informujú o tom agentúry Jonhap a AP.

Predstavitelia juhokórejskej armády počas tzv. off record (mimo záznam) stretnutia s médiami uviedli, že išlo o bližšie nešpecifikovaný počet balistických rakiet krátkeho doletu, protitankové rakety a prenosné protilietadlové strely, tiež pušky a samopaly.

Stretnutie s médiami súvisí s obavami z prehlbovania vojenskej spolupráce medzi Moskvou a Pchjongjangom po septembrovom stretnutí ruského prezidenta Vladimira Putin so severokórejským lídrom Kim Čong-unom.

"Existujú náznaky, že Severná Kórea dodáva Rusku zbrane od polovice roka 2022. Tento obchod so zbraňami cez námornú cestu výrazne zosilnel v auguste, krátko pred návštevou Kim Čong-una v Rusku," uviedol nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ juhokórejskej armády.

Rusko zrejme zvažuje, že ako protihodnotu poskytne KĽDR technickú podporu pre jej vojenské satelity, jadrové zbrane, stíhačky a protivzdušné obranné systémy.

"Najskôr sa očakáva, že Severná Kórea dostane potraviny a palivo, aby sa zaistila stabilita režimu a pripravili sa na nadchádzajúcu zimu. Následne budú rokovať o postúpení vojenskej technológie, podpore modernizácie konvenčných síl a spoločných výcvikoch," povedal predstaviteľ.

Podľa odhadov juhokórejskej armády bolo z KĽDR do Ruska po mori poslaných asi dvetisíc kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou. Prevyšuje to odhad Spojených štátov, podľa ktorých dodala KĽDR Rusku vyše tisíc takýchto kontajnerov.

Juhokórejská spravodajská služba v stredu informovala parlament aj o tom, že Severná Kórea už poskytla Rusku aj viac než milión delostreleckých granátov.

Rusko aj Severná Kórea však tvrdenia Spojených štátov i Južnej Kórey popierajú

01 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS 02 - Modified: 2024-05-10 08:36:16 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atomoviek. Čo tým sleduje práve teraz 03 - Modified: 2024-05-10 10:17:40 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár 04 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov 05 - Modified: 2024-05-10 05:01:06 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zneškodnila dron letiaci nad Moskovskou oblasťou, hlásia Rusi
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 13:16