StoryEditor

Severná Kórea zatvára viaceré diplomatické misie v zahraničí, môže ísť o dôsledok medzinárodných sankcií

03.11.2023, 08:57
Autor:
TASRTASR

Podľa Soulu medzinárodné sankcie mimoriadne sťažili pokračovanie nezákonných aktivít v zahraničí, aby si dokázali zarobiť na svoje prevádzkové aktivity.

Severná Kórea v piatok potvrdila, že zatvára niektoré diplomatické misie v zahraničí. Podľa Južnej Kórey to naznačuje ekonomické problémy KĽDR, ktorá čelí medzinárodným sankciám, uvádzajú agentúry AP a AFP.

"V súlade so zmenami v medzinárodnom prostredí a zahraničnej politike štátu buď zatvárame alebo novo otvárame zastupiteľské úrady v iných krajinách... Takéto opatrenia sme zaviedli viackrát aj v minulosti," uviedla severokórejská diplomacia na svojej webovej stránke. Nešpecifikovala však, ktorých diplomatických misií sa tento krok týka.

Juhokórejská vláda tento týždeň upozornila, že KĽDR sa chystá zatvoriť veľvyslanectvá v Ugande, Angole, Španielsku a konzulát v Hongkongu.

image

Rusko zachraňujú väzni a granáty od Kima. Straty jeho jednotiek dosiahli mimoriadne rozmery

Podľa Soulu medzinárodné sankcie mimoriadne sťažili pokračovanie nezákonných aktivít v zahraničí, aby si dokázali zarobiť na svoje prevádzkové aktivity.        

Veľvyslanci republiky v Angole a Ugande podľa severokórejských štátnych médií minulý týždeň uskutočnili "rozlúčkové" návštevy u lídrov týchto krajín. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin zas v stredu povedal, že Čína rešpektuje jej rozhodnutie zatvoriť svoj generálny konzulát v Hongkongu.         

image

Čínsky vývoz do KĽDR stúpol za deväť mesiacov takmer dvojnásobne

Severná Kórea má v súčasnosti diplomatické väzby s viac ako 150 krajinami, no v zahraničí podľa Soulu prevádzkuje iba približne 50 diplomatických zastúpení. Juhokórejskí predstavitelia zatiaľ nedokázali potvrdiť, či sa KĽDR chystá otvoriť novú diplomatickú misiu.

Severokórejské diplomatické zastúpenia v zahraničí sú spájané s pašovaním a inými nezákonnými komerčnými aktivitami.

Cieľom je financovať svoje prevádzkové náklady a posielať do KĽDR cudziu menu, píše AP. Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie to teraz sťažujú medzinárodné sankcie uvalené na Pchjongjang za jadrové a raketové skúšky.

 

01 - Modified: 2024-05-07 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Propagandistický song oslavujúci Kim Čong-una je gigantickým hitom na TikToku, textu ľudia nerozumejú 02 - Modified: 2024-05-04 19:53:29 - Feat.: - Title: Prirovnávajú ju k ABBE. Oslavná pesnička na Kima je hitom TikToku 03 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 04 - Modified: 2024-04-29 07:47:33 - Feat.: - Title: Severná Kórea umiestnila nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne, tvrdí Soul 05 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 02:25