StoryEditor

Američana Paula Whelana, ktorého v rusku odsúdili za špionáž, napadol spoluväzeň

30.11.2023, 06:49
Autor:
TASRTASR

Whelana udrel do tváre nový spoluväzeň a rozbil mu okuliare, uviedla rodina amerického väzňa.

Americký občan Paul Whelan, ktorý si v Rusku odpykáva trest odňatia slobody za špionáž, utrpel zranenia počas fyzického konfliktu s jedným z odsúdených. Incident sa odohral vo väznici IK-17 s prísnym režimom v Mordvianskej republike ležiacej na východe európskej časti Ruskej federácie.

Ako vo svojej s odvolaním sa na regionálne oddelenie federálnej väzenskej služby (FSIN) informovala agentúra Reuters, medzi Whelanom a ďalším väzňom došlo k hádke, počas ktorej americký občan dostal úder do tváre.

Agentúrny zdroj oboznámený so situáciou doplnil, že Whelana udrel odsúdený pôvodom z Turecka. Príčinou ostrej výmeny názorov boli rozdielne politické názory.

Konflikt medzi väzňami ukončil zásah dozorcov FSIN. Oboch väzňov následne poslali na lekárske vyšetrenie, pri ktorom u Whelana zistili podliatinu pod okom.

Podľa brata amerického väzňa Davida Whelana k incidentu došlo 28. novembra v krajčírskej dielni väznice IK-17, do ktorej dozorcovia obvykle ani nevstupujú. Whelana udrel do tváre nový spoluväzeň a rozbil mu okuliare, uviedla rodina amerického väzňa.

image

Zomrel bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger

"Paul je terčom, pretože je Američan a protiamerické nálady sú medzi ostatnými väzňami bežné," objasnil David Whelan. "Paul hovorí, že verí, že väzenské orgány berú útok vážne," doplnil.

Paul Whelan je občanom USA, Írska, Kanady a Spojeného kráľovstva. V júni 2020 ho moskovský mestský súd odsúdil na 16 rokov odňatia slobody vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, pričom ho uznal vinným zo špionáže. Whelan vinu nepriznal, no proti rozsudku sa neodvolal v nádeji, že ho vymenia za ruských občanov Viktora Buta a Konstantina Jarošenka, ktorí boli vtedy v americkom väzení.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadruje v súvislosti s incidentom medzi Whelanom a jeho  spoluväzňom znepokojenie. Zopakovalo aj svoju výzvu na prepustenie Whelana a apelovalo na ruskú vládu, aby zabezpečila, že všetci občania USA zadržiavaní v Rusku sú v bezpečí a v prípade potreby dostávajú lekársku starostlivosť.

Rezort diplomacie pozorne sleduje aj vývoj v kauze amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý je tiež v Rusku obvinený zo špionáže. Gershkovich, ktorému v utorok predĺžili vyšetrovaciu väzbu do konca januára, toto obvinenie odmieta.

01 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie 02 - Modified: 2024-05-09 14:51:42 - Feat.: - Title: Dve filmové spoločnosti v Rusku obvinili za porušenie zákona o propagácii LGBT 03 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy 04 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 05 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 18:17