StoryEditor

Švajčiarsko zmrazilo ruské aktíva za osem miliárd eur

01.12.2023, 17:37
Autor:
TASRTASR

Tento krok je súčasťou sankcií uvalených západnými štátmi na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu začiatkom minulého roka.

Švajčiarsko zmrazilo ruské finančné aktíva za približne 7,7 miliardy švajčiarskych frankov (8,08 miliardy eur), uviedla v piatok švajčiarska vláda.

Tento krok je súčasťou sankcií uvalených západnými štátmi na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu začiatkom minulého roka. Informuje o tom agentúra Reuters.

Údaj, ktorý je predbežný, predstavuje mierne zvýšenie v porovnaní s hodnotou ruských aktív, ktoré Švajčiarsko zmrazilo v minulom roku. Za rok 2022 zmrazili Švajčiari ruské aktíva v hodnote 7,5 miliardy CHF.

Štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti (SECO), ktorý na uplatňovanie sankcií dohliada, uviedol, že hodnota 7,7 miliardy CHF znamená zatiaľ posledný odhad a môže sa meniť. Napriek tomu, že ide o miliardy, je to iba o zlomok z celkového objemu majetku Rusov vo Švajčiarsku.           

Údaje nie sú presné aj preto, že Švajčiarsko postupne na zoznam pridáva nové mená a iné zasa z neho vyraďuje. Medzitým prebiehajú právne konania, pričom v niektorých prípadoch súdy rozhodnú v prospech ruského vlastníka.

Presnejšie údaje by tak mali byť známe ku koncu 2. štvrťroka budúceho roka, keď švajčiarske banky poskytnú vláde informácie.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
21. máj 2024 09:47