Ursula von der Leyenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Von der Leyenová: Celosvetové emisie musia dosiahnuť vrchol do dvoch rokov, v EÚ ho už dosiahli

01.12.2023, 18:35
Autor:
TASRTASR

Predsedníčka eurokomisie zdôraznila, že emisie v Európskej únii už vrchol dosiahli, pričom euroblok je na najlepšej ceste predstihnúť svoj cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 aspoň o 55 percent.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok na klimatickej konferencii Organizácie Spojených národov COP28 v Dubaji vyhlásila, že globálne emisie musia dosiahnuť svoj vrchol v priebehu nasledovných dvoch rokov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Celosvetové emisie musia dosiahnuť vrchol do roku 2025. Musíme sa postupne zbaviť fosílnych palív a znížiť emisie metánu," povedala von der Leyenová. 

Ďalej zdôraznila, že emisie v Európskej únii už vrchol dosiahli, pričom euroblok je na najlepšej ceste predstihnúť svoj cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 aspoň o 55 percent. 

Budúcnosť je podľa jej slov "bezpochyby" v čistej, cenovo dostupnej a doma vyprodukovanej energii. Predsedníčka EK taktiež vyzvala na celosvetové strojnásobenie obnoviteľnej energie a zdvojnásobenie tzv. energetickej účinnosti do roku 2030.

Odborníci z Medzivládneho panelu pre klimatickú zmenu (IPCC) dospeli k záveru, že globálne emisie skleníkových plynov musia dosiahnuť svoj vrchol pred rokom 2025. Iba tam bude možné udržať globálne otepľovanie na úrovni 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 12:16