StoryEditor

Banky v eurozóne by mali aj napriek zvýšeným ziskom zostať opatrné, upozorňuje ECB

22.12.2023, 16:44
Autor:
TASRTASR

Banky v eurozóne by mali aj napriek zvýšeným ziskom zostať opatrné, uviedla členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Isabel Schnabelová.

"Banky poskytli úvery s vyššími úrokovými sadzbami, ale zvýšenie úrokových sadzieb preniesli na svojich vkladateľov len čiastočne a s oneskorením," uviedla Schnabelová pre piatkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung.

ECB však predpokladá, že zisky bánk sa v budúcnosti zrejme dostanú pod väčší tlak. Náklady na financovanie finančných inštitútov sa totiž zvýšia a vzrastú riziká nesplácania úverov, zatiaľ čo poskytovanie úverov sa spomalí.

"Banky by preto mali využiť krátkodobé zisky na to, aby si do budúcnosti vytvorili rezervy na krytie strát." Pokiaľ ide o výplatu dividend akcionárom, podľa Schnabelovej by banky mali zostať opatrné.

Finančné inštitúty síce profitovali z rýchleho nárastu úrokových sadzieb, pretože zarábajú napríklad na vyšších úrokových sadzbách úverov a samy dostávajú úroky, keď si u ECB ´zaparkujú´ peniaze.

Avšak napríklad banky v Nemecku majú vo svojich bilanciách veľa dlhodobých úverov s relatívne nízkymi úrokovými sadzbami a dopyt po novom financovaní sa v uplynulých mesiacoch znižoval. Na realitných trhoch obrat v úrokových sadzbách ukončil roky trvajúce obdobie rastúcich cien, zatiaľ čo vyššie náklady na financovanie majú negatívny vplyv na komerčné nehnuteľnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 07:06