StoryEditor

Ukrajinská gréckokatolícka cirkev homosexuálnym párom žehnať nebude, uviedol prelát

23.12.2023, 20:36
Autor:
ČTKČTK

Požehnanie podľa arcibiskupa nemožno oddeliť od cirkevného učenia, a tak "nemôže v žiadnom prípade odporovať učeniu cirkvi o rodine ako vernom, nerozlučnom a plodnom zväzku lásky medzi mužom a ženou".

Ukrajinská gréckokatolícka cirkev nemieni uplatniť dokument Vatikánu, ktorý umožňuje požehnať rovnopohlavným párom a ktorý podporil pápež František. Arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, ktorý stojí na čele ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, uviedol, že vatikánsky dokument "vykladá pastoračný význam požehnania v latinskej cirkvi", ale nezmieňuje sa o gréckokatolíckej cirkvi a jej učení.

"Táto deklarácia sa vzťahuje výlučne na latinskú cirkev a nemá žiadnu právnu moc ohľadom veriacich gréckokatolíckej cirkvi," uviedol arcibiskup vo vyhlásení, z ktorého dnes citovala agentúra Reuters.

Požehnanie podľa arcibiskupa nemožno oddeliť od cirkevného učenia, a tak "nemôže v žiadnom prípade odporovať učeniu cirkvi o rodine ako vernom, nerozlučnom a plodnom zväzku lásky medzi mužom a ženou".

Gréckokatolícka cirkev zachováva rituály podobné pravosláviu, ale je spätá s Rímom na základe dohody zo 16. storočia.

Ukrajinský arcibiskup podľa portálu National Catholic Register uviedol, že všetkých 23 gréckokatolíckych cirkví zdieľa zhodný kódex kanonického práva, ktorý je oddelený od kódexu latinskej cirkvi. Tvrdil tiež, že význam pojmu „požehnanie“ je v gréckokatolíckej cirkvi odlišný, než v latinskej cirkvi.

Za sovietskych čias represie zatlačili gréckokatolícku cirkev do ilegality. V súčasnosti sa k nej hlási asi 4,5 milióna veriacich, teda zhruba desatina ukrajinskej populácie.

Vatikánske Dikasterium pre náuku viery, ktoré sa zaoberá teologickými a liturgickými záležitosťami, vydalo začiatkom týždňa dokument s latinským názvom Fiducia Supplicans, ktorý otvára možnosť žehnať párom v "neusporiadanej situácii", teda žijúcim mimo manželstva či rovnopohlavným párom.

Katolícka cirkev síce naďalej neuznáva rovnopohlavné zväzky a nepovažuje ich za rovnocenné manželstvo, pápežov krok napriek tomu vzbudil odpor u zástancov konzervatívnych postojov. Podľa nich môžu takéto ústupky ohroziť základy kresťanskej viery a viesť k rozkolu vo vnútri cirkvi, napísala agentúra Reuters.

Pápež sa k týmto sporom vo štvrtok nepriamo vyjadril, keď okrem iného povedal, že viera nemá potvrdzovať "pohodlné náboženské istoty". V tradičnom predvianočnom posolstve adresovanom cirkevným hodnostárom varoval pred prílišným lipnutím na "skostnatenej ideológii", ktoré podľa neho bráni cirkvi posunúť sa vpred.

Práva homosexuálov na Ukrajine dosiahli určitý pokrok. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril sympatie k presadzovaniu práv sexuálnych menšín, aj keď počas terajšej vojny s Ruskom vylúčil ústavné zmeny, ktoré by umožňovali sobáše osôb rovnakého pohlavia, poznamenal Reuters.

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 11:48