StoryEditor

Vznik priemyselného parku Valaliky má zlepšiť aj infraštruktúru okolitých obcí

28.12.2023, 13:10
Autor:
TASRTASR

Štát výstavbu priemyselného parku podporil sumou 287 miliónov eur, ktorú v auguste zvýšil o 444 miliónov eur na rozvoj verejnej infraštruktúry.

V súvislosti so vznikom strategického parku Valaliky neďaleko Košíc sa v súčasnosti realizujú projekty verejnej infraštruktúry, ktoré presahujú hranice desiatich katastrálnych území. TASR o tom informovala štátna spoločnosť Valaliky Industrial Park (VIP).

"Aktuálne sa projektuje dopravné napojenie strategického parku Valaliky na cestu I/17, rýchlostnú cestu R2-R4, cesty III. triedy na železničnú stanicu Haniska a novovybudovaný terminál integrovanej osobnej prepravy Valaliky Centrum, obchvat obce Šebastovce, ktorý nebol riešený už 20 rokov," uviedla spoločnosť VIP s tým, že všetky investície sú budované tak, aby okrem napojenia strategického územia industriálneho parku zlepšili aj kvalitu života obyvateľov okolitých obcí a celého regiónu.

Ako pripomenula, jej cieľom je aj riešenie dopravných problémov regiónu či zvýšenie potrebných kapacít elektrických, vodovodných a kanalizačných pripojení. Projekt tým podľa nej pomáha aj s riešením investičného dlhu okolitých samospráv.

Štát výstavbu priemyselného parku podporil sumou 287 miliónov eur, ktorú v auguste zvýšil o 444 miliónov eur na rozvoj verejnej infraštruktúry. Reálna finančná podpora zo strany štátu bola už mestu Košice poskytnutá na rekonštrukciu škôl vo výške 430-tisíc eur. Obci Valaliky bola poskytnutá podpora na rozšírenie kapacity škôlky vo výške 400-tisíc eur.

V tomto roku VIP vyhlásil aj verejnú architektonickú súťaž na projekt People Centra v areáli strategického územia, kde majú byť klientske centrum, požiarna a policajná stanica, ambulancie a ďalšie služby.

Stavebné práce v priemyselnom parku pri Košiciach, kde má vzniknúť aj automobilový závod, sa začali 20. februára. Postupný nábeh výroby Volvo je naplánovaný koncom roka 2026.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 06:16