Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Iránske revolučné gardy zaútočili raketami na údajných teroristov v Iraku a Sýrii, hlásia mŕtvych aj ranených

15.01.2024, 22:55
16.01.2024, 00:13
Autor:
ČTKČTK

V metropole irackého Kurdistanu zastavilo prevádzku aj letisko po tom, čo bolo nad mestom počuť explózie.

Iránske revolučné gardy uviedli, že zaútočili balistickými raketami na "špionážne centrá a zhromaždenia protiiránskych teroristických skupín" pri irackom Irbíle a v Sýrii zaútočili raketami na "páchateľov teroristických operácií" v Iráne. Podľa agentúry Reuters o tom informovali iránske štátne médiá. Letisko v metropole irackého Kurdistanu zastavilo prevádzku po tom, čo bolo nad mestom počuť explózie, oznámili Reuters iracké bezpečnostné zdroje.

Výbuchy bolo počuť v oblasti zhruba 40 kilometrov severovýchodne od Irbílu v poloautonómnom irackom Kurdistane, uviedli podľa Reuters tri bezpečnostné zdroje. Oblasť je blízko konzulátu USA a obydlia civilistov.

Štyroch mŕtvych a niekoľko ranených civilistov po explóziách previezli do miestnej nemocnice, uviedli podľa Reuters dva lekárske zdroje. Dva americké oficiálne zdroje Reuters povedali, že údery nepostihli žiadne americké zariadenia a medzi Američanmi nie sú žiadne obete.

Iracké bezpečnostné zdroje uviedli, že jedna raketa dopadla na dom vysoko postaveného kurdského spravodajcu a ďalšia na kurdské rozvedné centrum. Tri strely potom údajne zasiahli dom významného kurdského podnikateľa a zabili ho.

"Balistické strely boli dnes neskoro v noci použité na zničenie špionážnych centier a zhromaždenia protiiránskych teroristických skupín v regióne," uviedli iránske gardy vo vyhlásení. "Zbory gardistov iránskej revolúcie oznámili zničenie balistickými strelami hlavného ústredia špionáže a protiiránskych teroristických skupín, ktoré sa zhromaždili v určitých častiach regiónu," informovala iránska agentúra IRNA. Polooficiálna iránska agentúra Fars uviedla, že gardy balistickými strelami zničili "ústredie špionáže izraelského Mosadu v irackom Kurdistane".

Irán už v minulosti občas vykonával údery v irackom Kurdistane. Teherán tvrdí, že v oblasti pôsobia iránske separatistické skupiny aj agenti jeho úhlavného nepriateľa Izraela. Bagdad sa pritom na základe bezpečnostnej dohody s Teheránom z roku 2023 pokúsil iránske obavy utlmiť premiestnením niektorých členov separatistických organizácií.

Revolučné gardy podľa štátnych médií tiež oznámili, že útočili na takzvaný Islamský štát (IS) v okupovanej časti Sýrie v reakcii na nedávne teroristické útoky IS v Iráne. Revolučné gardy vykonali raketové útoky na "páchateľa teroristických operácií v Islamskej republike. Najmä na Islamský štát" v Sýrii, uviedli štátne médiá.

"Gardy identifikovali a zničili zhromaždisko ich veliteľov a kľúčové elementy sérií balistických striel v reakcii na nedávne teroristické zverstvá v Iráne," stojí vo vyhlásení gárd.

Tretieho januára prišlo pri útoku na pietne zhromaždenie pri cintoríne v iránskom meste Kermán o život najmenej 84 ľudí a takmer tri stovky ďalších bolo zranených. Islamský štát sa k dvojitému bombovému atentátu prihlásil nasledujúci deň.

01 - Modified: 2024-05-10 07:22:03 - Feat.: - Title: Iránci rozhodujú v druhom kole volieb o obsadení 45 parlamentných kresiel 02 - Modified: 2024-05-10 05:39:34 - Feat.: - Title: Iránskeho režiséra Rasúlofa odsúdili na osem rokov väzenia a zbičovanie. Tesne pred jeho odchodom do Cannes 03 - Modified: 2024-05-09 08:33:46 - Feat.: - Title: Irán zmení svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael, vyhlásil poradca najvyššieho vodcu 04 - Modified: 2024-05-07 14:32:59 - Feat.: - Title: Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyzval Irán na prijatie krokov k posilneniu spolupráce 05 - Modified: 2024-05-07 13:20:24 - Feat.: - Title: Iránske súdy odsúdili muža na smrť za internetové príspevky z roku 2022
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 17:23