StoryEditor

V Baškirsku ruský súd uväznil deväť ľudí za nepovolenú demonštráciu

19.01.2024, 10:02
Autor:
ČTKČTK

Šéf Baškirska, jednej z najväčších etnicky zmiešaných autonómnych republík v Rusku, sa vo štvrtok vyjadril, že nepokoje vyvolali zradcovia a extrémisti, ktorí sa usilujú o odtrhnutie od Ruska.

Ruský súd v Bajmaku, kde sa v stredu konala nepovolená demonštrácia tisícov ľudí proti odsúdeniu ochrancu prírody autonómneho Baškirska, uložil tresty siahajúce od ôsmich po 15 dní väzenia ďalším deviatim účastníkom týchto nepokojov. Odsúdení boli za to, že neuposlúchli pokyny polície.

Oznámila to dnes štátna agentúra TASS s odvolaním sa na oznámenie súdu. Pripomenula, že predtým súd v Ufe odsúdil osem iných ľudí za porušenie pravidiel pre organizovanie verejných podujatí. Bajmak je asi 1400 kilometrov východne od Moskvy.

Pred budovou súdu v mestečku Bajmak v Baškortskej autonómnej republike na východe európskej časti Ruska sa v stredu podľa médií zhromaždilo niekoľko tisíc demonštrantov. Protestovali proti odsúdeniu Faila Alsynova na štyri roky väzenia za šírenie nenávisti voči osobám inej národnosti. Aktivista toto obvinenie odmietol a sľúbil, že sa odvolá.

Veľké protesty v Rusku sú mimoriadne zriedkavé kvôli riziku zatknutia na zhromaždeniach, ktoré úrady považujú za nepovolené. Za posledné dva roky boli zadržané tisíce ľudí za to, že sa postavili proti vojne na Ukrajine, poznamenala v tejto súvislosti agentúra Reuters. Pripomenula, že Alsynov v roku 2020 úspešne bojoval proti plánom na ťažbu sódy v oblasti, ktorá sa následne premenila na prírodnú rezerváciu.

Šéf Baškirska, jednej z najväčších etnicky zmiešaných autonómnych republík v Rusku, sa vo štvrtok vyjadril, že nepokoje vyvolali zradcovia a extrémisti, ktorí sa usilujú o odtrhnutie od Ruska.

"Ide o skupinu osôb, z ktorých časť žije v cudzine. Sú to v podstate zradcovia. Vyzývajú k odtrhnutiu Baškortostanu od Ruska, vyzývajú k partizánskej vojne, "tvrdil šéf autonómnej republiky Radij Chabirov podľa denníka Izvestija vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach. Baškortostan je iný názov pre Baškirsko.

Medzi údajnými zradcami vymenoval Ruslana Gabbasova, ktorý spolu s Alsynovom zakladal medzičasom zakázané hnutie Baškort. Gabbasov povedal z litovského exilu po telefóne agentúre Reuters, že nespokojnosť Baškirovcov, tvoriacich necelú tretinu zo štyroch miliónov obyvateľov autonómnej republiky, spôsobila politika ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tá podľa Gabbasova narušila postavenie baškirského jazyka a kultúry. Príčiny vidí aj dopad ťažobnej činnosti na prírodu a v neprimerane vysokom zastúpení menšín v radoch ruských jednotiek bojujúcich proti Ukrajine.

Aktivisti podľa Gabbasova zvolávali na dnešok demonštráciu na Alsynovu podporu do Ufy, hlavného mesta Baškirska.

01 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 02 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin 03 - Modified: 2024-05-09 11:55:26 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dva sklady paliva na juhu Ruska, hlási ukrajinská SBU 04 - Modified: 2024-05-09 11:42:45 - Feat.: - Title: Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska 05 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 15:13