StoryEditor

Výstavba britskej jadrovej elektrárne Hinkley Point C sa môže predražiť o miliardy eur

24.01.2024, 16:40
Autor:
TASRTASR

Uvedenie prvého z dvoch nových reaktorov do prevádzky by sa malo zároveň posunúť až do roku 2031.

Nová jadrová elektráreň Hinkley Point C v anglickom grófstve Somerset by mohla byť podstatne drahšia, ako sa pôvodne plánovalo. Vyplýva to z odhadov francúzskej energetickej spoločnosti EDF, ktorá zodpovedá za výstavbu a prevádzku elektrárne, informujú agentúry AP a DPA.

Podľa nových kalkulácií by sa náklady mohli vyšplhať až na 46 miliárd britských libier (53,81 miliardy eur). Pôvodný odhad nákladov na výstavbu, zohľadňujúci infláciu, bol 34 miliárd libier. Uvedenie prvého z dvoch nových reaktorov do prevádzky by sa malo zároveň posunúť až do roku 2031 z pôvodne plánovaného roka 2027.

image

Návrat jadra. Britská vláda plánuje najväčšiu expanziu výroby elektriny za 70 rokov

Dodatočné náklady bude znášať spoločnosť EDF, ktorá sa s výmenou za to dohodla s britskou vládou na vyššej cene za elektrinu. Elektráreň Hinkley Point C by mala po dokončení vyrábať elektrinu pre šesť miliónov domácností počas nasledujúcich 60 rokov.

Britská vláda tento mesiac potvrdil stratégiu rozvoja energie z jadra, ktorú ohlásil už v roku 2022 vtedajší premiér Boris Johnson.

V horizonte 25 rokov má v Spojenom kráľovstve vzniknúť celá nová flotila jadrových reaktorov. Spolu by potom britské jadrové elektrárne mali mať kapacitu 24 gigawattov, čo podľa vlády stačí na pokrytie štvrtiny očakávanej spotreby elektriny v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 21:13