StoryEditor

Stoltenberg upozornil na rušivú činnosť Iránu i význam pomoci pre Ukrajinu

30.01.2024, 06:45
Autor:
TASRTASR

Generálny tajomník NATO ocenil aj spoločné úsilie všetkých spojencov v rámci NATO v oblasti pomoci Ukrajine a vyjadril presvedčenie, že v nej budú pokračovať.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok povedal, že Irán narúša stabilitu v oblasti Blízkeho východu. Upozornil aj na význam ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Informuje o tom oficiálna webová stránka amerického ministerstva zahraničných vecí.

"Pozorujeme, ako Irán destabilizuje región," povedal Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Dodal, že Irán takisto nesie zodpovednosť za podporu teroristov, ktorí útočia na lode v Červenom mori. "Správanie Teheránu nám pripomína, ako vyzerá svet bez pravidiel - nepredvídateľný a nebezpečný," povedal.

Stoltenberg ocenil neúnavné diplomatické úsilie Blinkena s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu vojne v Pásme Gazy i jeho úsilie smerom k mierovému riešeniu konfliktu.

Pripomenul tiež, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu uplynuli už takmer dva roky. "Víťazstvo Ruska by povzbudilo Irán, Severnú Kóreu a Čínu," povedal. "To je dôležité pre bezpečnosť Európy i Ameriky, preto podpora Ukrajiny slúži aj záujmom USA," dodal.

Privítal odhodlanie amerického prezidenta Joea Bidena i Blinkena, ktorí sa usilujú dosiahnuť pokračovanie americkej pomoci Kyjevu.

Ocenil aj spoločné úsilie všetkých spojencov v rámci NATO v oblasti pomoci Ukrajine a vyjadril presvedčenie, že v nej budú pokračovať. "Podpora Ukrajiny nie je dobročinnosť. Je to investícia do našej vlastnej bezpečnosti," povedal. Na dosiahnutie trváceho s spravodlivého mieru je podľa jeho slov potrené poskytnúť Ukrajine viac zbraní a streliva.

S Blinkenom hovorili aj o budúcnosti NATO, ktoré tento rok pripomenie 75. výročie založenia a v júli sa uskutoční samit tejto aliancie vo Washingtone. Spojenci na ňom podniknú ďalšie kroky na jej posilnenie.

01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 21:29:08 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbroja Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 04 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-08 11:57:54 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 04:09