Bombardér Tupolev Tu-22M3. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu

19.04.2024, 08:39
19.04.2024, 13:15
Autor:
ČTKČTK

Ku zničeniu lietadla sa hlási ukrajinské letectvo, akciu podľa svojho veliteľa Mykola Oleščuka podniklo v spolupráci s vojenskou rozviedkou.

V Stavropoľskom kraji na juhozápade Ruska sa zrútil ruský strategický bombardér Tu-22M3, ktorý sa vracal na základňu po splnení bojovej úlohy, informovalo dnes podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany. Dôvodom podľa neho bola zrejme technická chyba.

Ukrajinské letectvo medzitým informovalo o zničení lietadla Tu-22M3, akciu podľa svojho veliteľa Mykola Oleščuka podniklo v spolupráci s vojenskou rozviedkou HUR.

Rusi používajú bombardér na ukrajinské mestá

"Protilietadlové raketové jednotky (ukrajinských) vzdušných síl v spolupráci s vojenskou rozviedkou prvýkrát zničili strategický bombardér dlhého doletu Tu-22M3, používaný ako nosič striel Ch-22, ktoré ruskí teroristi používajú na útoky na ukrajinské mestá," uviedol Oleščuk v správe, kde tiež informoval o zostrelení 14 dronov a 15 striel vrátane dvoch Ch-22.

Celkovo podľa neho Rusi vyslali v noci na dnes na Ukrajinu 22 striel rôzneho typu a 14 útočných dronov.

image

Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok

Portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na svoje zdroje z obranných síl napísal, že Ukrajinci zostrelili Tu-22M3 protilietadlovým systémom S-200. O niečo skôr portál uviedol, že sa lietadlo podarilo napadnúť vo vzdialenosti 300 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

"Je to prvé lietadlo strategického letectva, ktoré sa Ukrajine podarilo zničiť počas letu. Robil údery proti Ukrajine," povedal webu nemenovaný zdroj z obrany.

Ukrajinská vojenská rozviedka podľa agentúry AFP uviedla, že zasiahnutý stroj bol schopný ešte nejaký čas letieť, kým sa zrútil v Stavropoľskom kraji. Tento región leží niekoľko sto kilometrov východne od Rusmi anektovaného ukrajinského polostrova Krym.

Kanál Baza, ktorý má blízko k ruským silovým štruktúram, dnes zverejnil video, ktoré údajne zachytáva moment pádu ruského bombardéra Tu-22M3. Ďalšie médiá poznamenali, že nemohli overiť, kedy a kde bolo video natočené.

Jeden člen posádky zahynul, po ďalšom pátrajú 

Gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov na Telegrame uviedol, že jeden zo štyroch členov posádky zahynul, po štvrtom sa pátra. Ruské ministerstvo obrany predtým uvádzalo, že piloti bombardéra sa katapultovali. "Troch členov posádky evakuoval pátrací a záchranný tím. Po jednom pilotovi sa pátra," uviedol rezort obrany.

Na palube nadzvukového lietadla podľa Moskvy nebola munícia. Stroj spadol v opustenej oblasti a na zemi nevznikli žiadne škody, uviedol rezort obrany s tým, že lietadlo sa zrejme zrútilo pre "technickú chybu".

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť. Ukrajinci, ktorí sa bránia ruskej vojenskej agresii, zničenie ruských vojenských lietadiel hlásili už skôr. 

image

"Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump

Špecializovaný holandský portál Oryx, ktorý na základe fotografií a záberov vedie štatistiky zničených zbraní na ukrajinskom bojisku, informuje o viac ako stovke zničených alebo poškodených ruských lietadiel za celý čas invázie. Oryx zároveň uviedol, že skutočné straty budú pravdepodobne vyššie, ako sa mu podarilo zistiť.

Konštruktér lietadla Tu-22M3 spoločnosť Tupolev stroj opisuje ako nadzvukový bombardér s dlhým doletom, určený na ničenie námorných a pozemných cieľov riadenými strelami a leteckými bombami. Kyjev a jeho západní spojenci uvádzajú, že Rusko používa tieto lietadlá na bombardovanie Ukrajiny.

Strely Ch-22 môžu podľa agentúry Reuters niesť konvenčnú alebo jadrovú hlavicu. Ruské letectvo podľa správy Medzinárodného inštitútu strategických štúdií (IISS) 2024 Military Balance disponuje 57 strojmi Tu-22M3.

01 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 02 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron 03 - Modified: 2024-04-30 08:10:13 - Feat.: - Title: Takmer storočná starenka pešo utiekla pred Rusmi 04 - Modified: 2024-04-30 07:46:15 - Feat.: - Title: Smutný koniec amerických tankov na Ukrajine. Prečo abramsy nepomohli a čo by mohlo rozhýbať zákopovú vojnu? 05 - Modified: 2024-04-30 05:51:45 - Feat.: - Title: Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie ako prvá členka britskej kráľovskej rodiny navštívila Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 15:46