StoryEditor

Gruzínsky parlament schválil zákon o zahraničnom vplyve aj v druhom čítaní

01.05.2024, 19:35
Autor:
TASRTASR

V treťom, záverečnom, čítaní sa o návrhu zákona bude hlasovať 17. mája.

Gruzínsky parlament v stredu  schválil návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu aj v druhom čítaní. V treťom, záverečnom, čítaní sa o návrhu zákona bude hlasovať 17. mája. S odvolaním sa na gruzínsku televíziu o tom informovala agentúra Reuters.

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu "je dôležitý pre posilnenie štátnej suverenity". Zdôraznil, že "kompromis je v tejto otázke neprijateľný", a dodal, že prijatím zákona sa zníži polarizácia v gruzínskej spoločnosti.

Uviedol, že v treťom čítaní bude zákon prijatý v polovici mája a o niekoľko týždňov neskôr parlament prelomí prezidentkino veto a následne zákon nadobudne platnosť.

Miestne médiá medzičasom uviedli, že v centre Tbilisi sa v stredu podvečer začal ďalší protest proti tomuto zákonu. Takéto protestné zhromaždenia sa v Gruzínsku konajú už niekoľko týždňov.

Kobachidze v stredu prisľúbil, že ak tento protest bude mať pokojný priebeh, polícia proti jeho účastníkom nezasiahne.

Utorkové zhromaždenie odporcov prerokúvaného zákona totiž policajti rozohnali za pomoci slzvotvorného plynu, vodných diel a obuškov. Zadržaných bolo 63 osôb vrátane lídra najväčšej opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM) Levana Chabeišviliho.

Kritici tvrdia, že predložený návrh zákona sa podobá ruskej legislatíve o tzv. zahraničných agentoch, a pripomínajú, že Kremeľ ho používa na umlčanie svojich odporcov. Aj podľa Západu je cieľ gruzínskej vlády rovnaký ako v prípade Ruska - ovládnuť a umlčať občiansku spoločnosť a nezávislé médiá.

Gruzínske vedenie ubezpečuje, že navrhovaný zákon nemá nič spoločné s ruskou legislatívou a že ide o zmiernenú verziu amerického zákona o registrácii zahraničných agentov prijatého v roku 1938. Rovnaké argumenty však v roku 2012 použili aj predkladatelia podobného zákona v Rusku, upozornila tento týždeň britská stanica BBC.

EÚ vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút oficiálneho kandidáta, ale upozornila, že kým sa formálne začnú rozhovory o členstve, Tbilisi bude musieť reformovať svoj súdny a volebný systém, znížiť politickú polarizáciu, zlepšiť slobodu tlače a obmedziť moc oligarchov.

 

01 - Modified: 2024-05-15 22:00:54 - Feat.: - Title: V Tbilisi sa po parlamentnom schválení kontroverzného zákona zišli desaťtisíce protestujúcich 02 - Modified: 2024-05-15 18:30:23 - Feat.: - Title: Atentát na Fica odsúdili v Pobaltí a Gruzínsku, ale i v Španielsku a Portugalsku. Lídri sú šokovaný 03 - Modified: 2024-05-15 09:53:29 - Feat.: - Title: Európska únia aj NATO kritizujú zákon o zahraničných agentoch. Vyzývajú Gruzínsko, aby ho stiahol 04 - Modified: 2024-05-15 09:28:38 - Feat.: - Title: "Veľké sklamanie." Rada Európy odsúdila gruzínsky návrh zákona o zahraničnom vplyve 05 - Modified: 2024-05-15 09:36:20 - Feat.: - Title: Hrozí Gruzínsku bieloruský scenár? Kampaň LGBT fašistov, búši do demonštrantov premiér
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 00:01