Fico ruší akúkoľvek komunikáciu s niektorými médiami. Pribudnú neskôr ďalšie?
StoryEditor

Ficov boj s "neželanými" médiami pokračuje. Oficiálne s nimi ruší akúkoľvek komunikáciu

20.11.2023, 17:17
Autor:
ČTKČTK

Ide o to TV Markíza, Denníka N, denníka SME a spravodajského portálu Aktuality. Šéfredaktor tohto portálu Peter Bárdy sa bráni. "Chce nás umlčať, zabrániť nám vykonávať naše povolanie."

Nový slovenský premiér Robert Fico dnes ohlásil bojkot štyroch médií vrátane najsledovanejšej slovenskej televízie Markíza, ktorá patrí do skupiny PPF rodiny zosnulého českého podnikateľa Petra Kellnera. Podľa Fica tieto redakcie otvorene prejavujú nepriateľské politické postoje, a to hlavne zverejňovaním nepravdivých či neúplných informácií alebo zamlčovaním informácií. Vyplýva to z premiérovho vyhlásenia, ktoré dnes poskytol úrad slovenskej vlády. Už štvornásobný ministerský predseda má dlhodobo komplikované vzťahy s novinármi, ktorých sa naopak zastala prezidentka Zuzana Čaputová.

Teraz sa Fico okrem Markízy zameral na listy Denník N a Sme a tiež na spravodajský portál Aktuality.sk. Všetky tieto redakcie v minulosti prinášali informácie okrem iného o rôznych kauzách z doby predchádzajúceho vládnutia Ficovho Smeru-sociálnej demokracie (Smer-SD), ktorá vyhrala septembrové predčasné parlamentné voľby. Niektoré médiá sa už v minulosti ohradili voči kritike od Smeru-SD či od Fica.

"TV Markíza, Denník N, denník SME a webový portál Aktuality od prvých hodín vzniku vlády SR neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci, zvlášť vlády a jej predsedu. Pokiaľ citované médiá nezačnú plniť zákonnú povinnosť, predseda vlády s nimi prerušuje akúkoľvek komunikáciu," napísal úrad vlády.

Spomínané štyri redakcie už skôr Fico označil za nepriateľské médiá, nechal preveriť ich povolenie na vstup do budovy úradu vlády a naznačil, že štát môže zrušiť svoje objednávky na vysielanie reklamy v Markíze. Minútový týždeň spomínaným redakciám strana Smer-SD neudelila akreditáciu na svoj slávnostný snem. Dnešné rokovanie kabinetu však tieto médiá mohli pokrývať z vládnej budovy. Pred Úradom vlády sa dopoludnia zišla skupina študentov protestujúcich proti Ficovým postojom voči médiám.

"Premiér opakuje, že sme ´nepriateľské médiá´ a toto je jeho revanš po nástupe k moci. Chce nás umlčať, zabrániť nám vykonávať naše povolanie," napísal šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy už po skorších výpadoch Fica.

Fico sa od októbrového vymenovania premiérom prakticky vyhýba novinárskym otázkam, neumožnil ich klásť napríklad ani počas tlačových vyhlásení po stretnutiach s novými ministrami svojej vlády. Pokračuje v praxi z kampane pred poslednými voľbami, že svoje posolstvá oznamuje najprv hlavne prostredníctvom nahrávok zverejňovaných na sociálnej sieti. Slovnými výpadmi voči médiám Fico nešetril už v rokoch 2006 až 2010, keď bol prvýkrát slovenským premiérom a kedy jeho vláda presadila tlačový zákon. Ten médiá kritizovali hlavne kvôli zavedeniu takzvaného práva na odpoveď, teda nutnosti zverejňovať reakcie dotknutých osôb, firiem a inštitúcií aj na pravdivé články.

Tento rok v lete Ficova strana ešte ako opozičná formácia ohlásila bojkot Markízy a jej zástupca nebol ani v diskusii lídrov politických strán krátko pred poslednými parlamentnými voľbami. Markízu strana obvinila z manipulovania verejnej mienky a tendenčnosti. Televízia už v lete naopak tvrdila, že jej hlavná diskusná relácia moderátor vedie prísne nestranne. Práve v tejto relácii za účasti Fica televízia tento rok na jar odvysielala nahrávky s jeho vyjadreniami, v ktorých označoval Čaputovú za americkú agentku. Predtým však Fico tvrdil, že hlavu štátu, s ktorou je v dlhodobom politickom spore a ktorá na neho dokonca podala žalobu na ochranu osobnosti, spomínaným prívlastkom nenazval. Po voľbách zase Markíza odvysielala reportáž s Ficovými predvolebnými sľubmi, že už na prvom rokovaní nového kabinetu bude predložený návrh zákona o štátnej bonifikácii rastúcich úrokových sadzieb z hypotekárnych úverov, čo sa ale nestalo.

Prezidentka Čaputová sa novinárov zastala. "Súčasťou práce médií je aj kritika politikov. Nám politikom to môže byť prirodzene nepríjemné. Ale význam médií presahuje tento náš diskomfort a je pre demokraciu nenahraditeľný," uviedla Čaputová minulý týždeň.

V októbri najmenšia vládna formácia na Slovensku, nacionalistická Slovenská národná strana, neumožnila novinárom Sme, Denníku N a portálu Aktuality.sk účasť na svojej tlačovej konferencii. Tretia vládna strana Hlas-sociálna demokracia podľa dnešného vyjadrenia člena svojho vedenia a vicepremiéra Petra Kmeca bude s novinármi komunikovať ďalej.

Denník Denník Denník Denník N napísal, že v minulosti maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil vojnu najväčšej súkromnej televízii v Maďarsku, nakoniec ale v spore ustúpil. Podľa listu v Poľsku zase vláda bojovala proti kritickým súkromným médiám pomocou menšieho obstarávania reklamy od štátnych firiem.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 07:07