StoryEditor

Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu

21.02.2021, 12:00
Aj o tom ako ľahko sa šíria hoaxy. Tentoraz ide o zdeformovanú fotografiu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Začiatkom týždňa rezonovala v médiách informácia o tom ako minister zdravotníctva Marek Krajčí nečakane, vyhláškou zmenil podmienky interrupcií, a síce ženám nad 40 rokov nebudú poisťovne preplácať od marca tohto roku interrupcie. Zatiaľ čo za iných okolností je náš minister zdravotníctva skôr váhajúci typ, čo sa týka témy o interrupciách, patrí k tým agilnejším. A aj keď to možno bude znieť ako prekvapenie, Marek Krajčí odmieta, že ide o jeho náboženské presvedčenie, odvoláva sa na programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa hovorí, že vláda sa zasadí o ochranu nenarodených detí cez prevenciu interrupcií, a to napríklad "zastavením podpory interrupcií pri matkách vo veku nad 40 rokov a ďalšími preventívnymi opatreniami".

Napriek tomu, že Slovensko dnes rieši úplné iné problémy, zdá sa, že téma interrupcií je minimálne taká dôležitá, ak nie dôležitejšia, ako je správa, že Slovensko patrí medzi najhoršie krajiny na svete, ktorým sa nedarí zvládať pandémiu - je žiaľ krajinou s najvyšším denným prírastkom úmrtí na Covid-19. Aj o týchto dátach sa hovorilo v médiách uplynulý týždeň.

Nič nevieme, chýbajú nám kľúčové dáta
A keď sme teda pri tých dátach. Matematik Richard Kollár predniesol na tlačovej konferencii po stretnutí s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovovou slová, ktoré sa dajú zhrnúť do jedného slova Nevieme. Podľa Kollára sme vo fáze, keď nám chýbajú kľúčové dáta o pandémii, aby sme vedeli vyhodnotiť aj efekt našich opatrení, aj to, v akom epidemickom stave momentálne sme. Výpočet informácií, ktoré nám chýbajú je vskutku mrazivý. Minister zdravotníctva Marek Krajčí je aj v tomto prípade pokojný, pretože podľa neho tie dáta Slovensko má.

Hlasovanie o Sputniku rozdelilo Slovensko, aj Matovičovu koalíciu
V súvislosti s oneskoreným príchodom vakcín od Európskej únie, sa v uplynulom týždni dostala popredia téma ďalšej vakcíny - Sputnik.

Je naozaj zaujímavé sledovať príbeh ruského Sputnika v médiách. Začiatkom februára ešte väčšina našich spravodajských médií priniesla informáciu o 91 percentnej spoľahlivosti tejto vakcíny, čo tvrdí recenzovaná štúdia v medicínskom časopise Lancet. V médiách čítame aj to, že o nej uvažuje napríklad Nemecko, aj Česko. Je takmer koniec februára a Sputnik rozdeľuje Slovensko.

Jednak sa napríklad z reportáže Českej televízie dozvedáme, že vakcína Sputnik nielenže v Európe nebola schválená Európskou liekovou agentúrou EMA, ale prekvapuje aj informácia, že Európa zatiaľ zo strany Ruska takúto žiadosť ani len neobdržala, to potvrdila Ursula von der Leyenová. Šéfka Európskej komisie takto dostáva z Kremľa obvinenie, že politizuje očkovanie.

Na Slovensku o použití Sputnika rozhoduje pandemická komisia. A zatiaľ čo odborníci diskutujú o (ne)povolení ruskej vakcíny u nás, premiér Igor Matovič využíva priestor na Facebooku a prosí občanov, aby vyjadrili svoj názor. Igor Matovič svoj názor povedal jednoznačne, rád by videl Sputnik na Slovensku. A nezabudol pripomenúť, že dvaja koaliční politici sú proti tomu.

Za ideálnych podmienok by si každý občan tejto republiky mohol zvoliť, ktorou očkovacou látkou by bol očkovaný. A určite by sa našli aj takí, ktorí by sa rozhodli pre ruskú vakcínu Sputnik. V reálnom svete, respektíve na Slovensku, to ale takto nefunguje. Tu sa premiér pýta občanov, aký na to majú názor. Táto anketa však funguje ako pichnutie do osieho hniezda a ešte viac vyostruje už aj tak napätú atmosféru medzi Slovákmi a vzbudzuje protiruskú náladu.

O (ne)použití vakcíny Sputnik rozhoduje neskôr aj vláda, kde sa proti ruskej vakcíne postaví Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá jasne odmieta, aby bola na Slovensku použitá neregistrovaná, nepreverená vakcína. Vláda vo štvrtok použitie ruskej vakcíny neschválila, s čím nesúhlasí premiér. Matovič hovorí, že už má sľúbené 2 milióny dávok Sputnika, ktoré by na Slovensku mohli prísť do júna.
Opozícia ani v prípade Sputnik nespí. Svoje body si naháňa Robert Fico (SMER-SD), ktorý rozhodnutie považuje za protiruské, avšak sám sa očkovať rozhodne odmieta.

Nezhody v koalícii, aj v klube Za ľudí
Na konanie ministra zdravotníctva sa už nedokáže pozerať Miroslav Kollár (Za ľudí), ktorý sa rozhodne opustiť koaličnú loď, ale aj klub Za ľudí. Pre Denník N definuje svoje dôvody jednoznačne: proticovidové opatrenia nefungujú, je v nich chaos a zodpovednosti vidí tak v nekompetentnosti Igora Matoviča ako aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho.

Predsedníčku strany Za ľudí Veroniku Remišovú zamrzelo, že Kollár opúšťa poslanecký klub a stranu Za ľudí, vďaka ktorej sa dostal do parlamentu. Avšak nie je to pre ňu až taká novinka, pretože „K tomuto kroku smeroval odkedy prehral voľby predsedu strany," tvrdí Remišová. Opačný názor má Juraj Šeliga, podpredseda parlamentu a zároveň ďalšia výrazná tvár Za ľudí. Odchod Kollára netreba hľadať v prehratých voľbách o predsedu strany, Šeliga to vníma ako "memento a šancu na vnútornú reflexiu koalície na štýl vládnutia". Nejde tu o politické body, ale o ľudské životy, za ktoré už nechce byť zodpovedný.

Hľadáme život na Marse
Únik zo sveta reality predstavovalo v uplynulý týždeň pozorovanie ako Američania pristáli na Marse, kde budú hľadať stopy dávneho života. Pre Američanov to bolo už deviate pristátie na Marse, tentoraz ide o najťažšiu misiu. Rover Perseverance totiž pristával na najnáročnejšom teréne vôbec, na kráteri Jezero, v miestach kde pred miliardami rokov, mohol existovať život.
Mimochodom, ak ste pozerali úspešné pristátie misie, mohli ste si všimnúť ako odborníci v NASA majú na tvári dve rúška. Smutná to paralela - na jednej strane sme schopní vyletieť do vesmíru a skúmať možný život na inej planéte, na druhej strane si už viac ako rok nevieme poradiť na celom svete s pandémiou Covid-19.

NASA

Ako sa vytvárajú hoaxy
Pozrime sa na to, ako ľahko sa môžu šíriť hoaxy. Tentoraz ide o fotografiu našej pani prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá bola vytvorená ešte pred dvoma rokmi na stretnutí s českým prezidentom Zemanom. Fotografia, ktorá sa začala šíriť na sociálnych sieťach, bola však upravená. Pani prezidentka má na nej upravený výraz tváre. Kritika na sociálnych sieťach mierila tak na povýšenecký výraz prezidentky. „Konečne sa ukázala práva tvár skládky menom Zuzana Čaputová. Hanba na stretnutí V 4 sa Čaputová nevmestila do kože. Urazila svojim povýšeneckým a zhnuseným výrazom Českého prezidenta Zemana," takéto informácie sa šírili napríklad na vo facebookovej skupine Znížme platy politikom, píše portál AFP. AFP

Portál AFP zároveň zistil, že fotografia bola zmenená, tak, že ju porovnala s pôvodným originálom. Zároveň kontaktovala autora fotografie, Šimánka, ktorý uviedol: „Za mňa ako autora snímky môžem potvrdiť, že fotografia bola skutočne neznámym autorom manipulovaná.“

Poslancovi zo strany Smer, Ľubošovi Blahovi tento fakt neprekáža a upravenú fotografiu šíri ďalej.

Facebook Ľ. Blahu

​Výročie brutálnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej
V týchto dňoch, konkrétne 21. februára si pripomíname tretie smutné výročie zabitia novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny. "Ján Kuciak bol novinár, ktorý svoju prácu robil pre prospech nás všetkých. Chcel spravodlivé Slovensko vedené zodpovednými politikmi. On to nerobil pre politické strany," píše o Jánovi kolega Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality, kde Kuciak pracoval.

"Odkazom života Jána a Martiny je pripravenosť pomáhať a odmietanie nespravodlivosti," píše Bárdy.

"A nielen nespravodlivosti na polícii, v politike, na súdoch, ako o tom pred troma rokmi písal Jano. Je to najmä budovanie spravodlivosti a dobroty v medziľudských vzťahoch. Spravodlivý štát nevybudujú politici. Musí vychádzať z nás a z našich nárokov na politikov, ale aj na seba samých." Celý komentár, ktorý vznikol pri príležitosti smutného výročia si môžete prečítať tu.

#AllForJan

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-08 09:17:09 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Šašo, ktorý môže len prekvapiť. Alebo "iná" politika Igora Matoviča
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 13:41