Ktoré strany boli najmedializovanejšie a aký sentiment mali jednotlivé články? 
StoryEditor

O politike píše najviac Denník N. Najčítanejšie sú Aktuality

25.07.2023, 10:58
  • V spoločnosti Monitora sme vytvorili projekt Mediálny obraz, ktorý mapuje mediálnu stopu vybraných politických strán a hnutí kandidujúcich v parlamentných voľbách 2023. 
  • Toto je prvý zo série blogov, v ktorom budem každý týždeň prinášať prehľadné zhrnutie toho najzaujímavejšieho, čo sa za posledný týždeň udialo.
  • Čo sa dozviete?
  •  Ktoré strany boli v poslednom týždni najmedializovanejšie?
  • Aký sentiment majú jednotlivé články?
  • O ktorých stranách a hnutiach sa píše v pozitívnom duchu, o ktorých neutrálne a ktoré si vyslúžili najviac kritiky?
  • Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?
  • Koľko zmienok mali strany a hnutia na sociálnych sieťach?

Projekt Mediálny obraz je bezplatný a poskytuje komplexný prehľad mediálnych výstupov na jednom mieste. Širokej verejnosti ponúka možnosť vytvoriť si ucelený obraz a dostať zverejnené údaje do kontextu. Takto to vyzeralo ostatných 14 dní.

Najmedializovanejšie strany

Na začiatku sa Smer naťahoval o prvé miesto s OĽaNO, ale záver už patril jednoznačne červeným. Vo štvrtok stúpol počet ich zmienok v médiách takmer 1,5-násobne, a tak vyšli s podielom 16,3 percenta ako jednoznačný víťaz. Druhé OĽaNO si ukrojilo z koláča 13,2 percenta, tretí Hlas 11 percent a štvrtá bola Sloboda a solidarita s 10,2 percentami. Druhé z volebných prieskumov Progresívne Slovensko sa so 6,3 percentami umiestnilo v Mediálnom obraze na šiestom mieste.

image

Najmedializovanejšie strany

Ktoré médiá kritizujú najviac a ktoré najmenej?

Najaktívnejšie sa politickým témam už dlhodobo venujú dennikn.sk a sme.sk, ale výrazne nezaostávajú ani ďalšie médiá. Kým o OĽaNO písali všetky médiá podobne často v pozitívnom, neutrálnom aj kritickom sentimente, ostatné politické strany si neodniesli takú zhodu. O Hlase písal hlavnydennik.sk pozitívne v 67 percentách prípadov, zatiaľ čo sme.sk prinieslo 38 percent svojich článkov s negatívnym sentimentom. Zvyšné strany a hnutia si môžete pozrieť v grafe.

image

Top 3 zdroje a ich vnímanie

Kto sa venuje politike najviac?

Medzi desiatimi médiami, ktoré najčastejšie spomínajú politické strany a hnutia, sa umiestnila väčšina demokratických. V tabuľke čítanosti to však s nimi už tak pozitívne nevyzerá a omnoho čítanejšie sú texty alternatívnych médií. V počte článkov vyhral dennikn.sk, nasledovalo sme.sk a na treťom mieste sa umiestnil hlavnydennik.sk, ktorý za posledných 14 dní priniesol o 24 politických článkov menej ako víťazný Denník N.

Ktoré články si prečítalo najviac ľudí?

Dvakrát aktuality.sk, dvakrát ereport.sk a jedenkrát postoj.sk. Tak vyzerá prvá päťka najčítanejších článkov. Dva sa venujú Igorovi Matovičovi, jeden Robertovi Kaliňákovi a zvyšné dva prieskumom.

Ktoré strany sú najúspešnejšie na sociálnych sieťach?

V počte zmienok na sociálnych sieťach sme vyhodnotili len prvú šesticu, v ktorej bola na čele Republika. Zobrala si 29,1-percentný podiel. Druhý bol Hlas, tretie OĽaNO, za ním sa umiestnil Smer, potom Saska a Sme rodina.

image

Zmienky na sociálnych sieťach

Tento blog je len zhrnutím uplynulého týždňa v médiách. Na webe Mediálneho obrazu sa reporty neustále menia a aktualizujú sa už do 5 minút od zverejnenia článku.

 

 

01 - Modified: 2023-12-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Odborník na monitoring médií: Máme problém, dezinfoscéna má obrovský výtlak 02 - Modified: 2023-09-26 11:19:35 - Feat.: - Title: Tretinu všetkých interakcií na sociálnych sieťach vyvolal Smer. Matovič mu pomohol 03 - Modified: 2023-09-20 12:01:39 - Feat.: - Title: Matovičovi vyšla bitka s Kaliňákom. OĽaNO vďaka tomu výrazne poskočilo 04 - Modified: 2023-09-12 10:27:25 - Feat.: - Title: Denník N sa začal venovať SaS. Spomína ju dvakrát častejšie ako SME 05 - Modified: 2023-09-11 10:07:18 - Feat.: - Title: Monitora sa mení na Mediaboard. Svoje služby ponúkne aj v zahraničí
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. máj 2024 13:12