StoryEditor

Reštauráciu v Kosove obsadili figuríny. Majiteľ tak protestuje proti nariadeniu vlády

09.04.2021, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Vláda v Kosove rozhodla o zatvorení reštaurácií na dva týždne.

Reštaurácia v centre hlavného mesta Kosova dnes obsadila svoje stoly figurínami ako symbolický protest proti rozhodnutiu vlády uzavrieť na dva týždne reštaurácie. Nariadenie vlády reaguje na nárast nových prípadov nákazy koronavírusom.

"Vláda nepredložila žiadne dôkazy o tom, že stravovacie zariadenia zavinili nárast," povedal agentúre AP Petrit Kllokoqi, majiteľ prištinskej reštaurácie Bagolino, v ktorej zasadli figuríny na raňajky a obed.

BIRN/ Antigona Isufi

Kosovská vláda sa začiatkom týždňa rozhodla uzavrieť všetky reštaurácie od 7. do 18. apríla. Rozhodnutie sa týka približne 4000 reštaurácií a kaviarní s približne 14-tisíc zamestnancami. Podľa predbežných odhadov vlády a medzinárodných inštitúcií klesol vlani kvôli pandémii hrubý domáci produkt Kosova o 4,4 percenta.

Majitelia reštaurácií tvrdia, že finančná podpora od vlády je nedostatočná. Kllokoqi, ktorý je šéfom kosovského združenia reštauratérov, uviedol, že už znížil počet svojich zamestnancov, aby mohol pokračovať v podnikaní. "Sotva môžeme takto prežiť," povedal.

BIRN/ Antigona Isufi

BIRN/ Antigona Isufi

​V Kosove, ktoré má približne 1,8 milióna obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo koronavírusom viac ako 96-tisíc ľudí, z ktorých takmer dve tisíc ochoreniu podľahlo. Podľa úradov sú nemocnice plné pacientov s covidom-19 kvôli nedávnemu rozšíreniu nákazy na tisícku nových prípadov denne.

Kosovo začalo očkovať proti covidu-19 tento mesiac, kedy dostalo prvú dodávku 24-tisíc vakcín AstraZeneca z programu COVAX podporovaného Svetovou zdravotníckou organizáciou a určeného pre chudobné krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 06:49