StoryEditor

Vojnový konflikt na Ukrajine: Slováci sa necítia bezpečne, ale sú ochotní pomáhať

17.03.2022, 04:30
Autor:
(red)(red)
Súhlasíme s prijímaním utečencov, váhame však, či by Ukrajina mala byť súčasťou západnej Európy.

Podobne ako vidíme okolo seba, aj z prieskumu Ukrajina Alarm realizovanom na Slovenskom národnom paneli, vyplýva, že väčšiny Slovákov sa aktuálna situácia na Ukrajine dotýka a znepokojenie vládne vo veľkej väčšine slovenskej populácie.  Slovenský národný panel

Ako hodnotia Slováci vojnový konflikt na Ukrajine?

  • väčšiny Slovákov sa aktuálna situácia na Ukrajine dotýka, v každej vekovej kategórii cíti znepokojenie viac ako 80% obyvateľov a najviac znepokojené sú ženy
  • štvrtina slovenskej populácie sa momentálne na Slovensku necíti bezpečne, a ďalších 30% váha. Najmenej bezpečne sa cítia obyvatelia malých obcí.
  • respondenti zo Slovenska majú za to, že štát by mal predovšetkým zaistiť humanitárnu pomoc a poskytovať azyl utečencom z ohrozených oblastí Ukrajiny
  • zhruba polovica Slovákov sa obáva,  že  Rusko po Ukrajine napadne aj ďalšie štáty
  • takmer tretina Slovákov si myslí, že Ukrajina by nemala byť členom ani EÚ, ani NATO
  • Slováci sú veľmi ochotní pomôcť, zatiaľ ale necítime spoločenskú pripravenosť Ukrajiny byť súčasťou západnej Európy.

Slovenský národný panel

Spoločenské znepokojenie sa prejavilo aj v ďalších krajinách, kde výskum prebiehal  (Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Bulharsko), ale vo všetkých nemal taký vplyv na pocit bezpečnosti obyvateľov.

„Pri detailnejšom pohľade na pocit bezpečia v jednotlivých krajinách je vidieť určitý vplyv geografickej polohy, kedy sa napríklad Slovensko a Poľsko, ktoré aktuálne situácia zasahuje najviac, cítia menej bezpečne ako ostatné merané krajiny. Nižší pocit bezpečia je zreteľný s ohľadom na blížiacu sa polohu k Ukrajine a bojovej zóne,“ komentuje výsledky výskumu Zdenko Ružbacký, výkonný riaditeľ Slovenského národného panelu.

Štát by mal zaistiť humanitárnu pomoc a prijať utečencov, bojkotu produktov z Ruska nie sme naklonení

Z aktuálneho výskumu vyplýva, že respondenti zo Slovenska majú za to, že štát by mal predovšetkým zaistiť humanitárnu pomoc a poskytovať azyl utečencom z ohrozených oblastí Ukrajiny. Najmä mladí ľudia do 24 rokov vidia však ako dôležitú aj finančnú pomoc od štátu pre Ukrajinu.

Ako najviac užitočná podpora od občanov je hodnotená tá materiálna, ďalej osobná pomoc jednotlivcom (napríklad možnosť poskytnúť ubytovanie pre utečencov) a finančná pomoc. Za bojkot produktov z Ruska či iný bojkot je len necelých 17% respondentov zo Slovenska.

Slovenský národný panel

​Výsledky hovoria, že čím je občan Slovenska mladší, tým považuje za užitočnejšiu osobnú pomoc jednotlivcom z Ukrajiny. Čím má vyššie vzdelanie, tým viac oceňuje humanitárnu pomoc a azyl utečencom poskytnutý štátom, a je viac za ekonomické sankcie a diplomatický bojkot.  Ekonomické sankcie podporujú najviac vysokoškolsky vzdelaní ľudia a obyvatelia veľkých miest.

Pri vysielaní vojakov na obranu Ukrajiny sú zdržanlivejší ľudia vo všetkých krajinách, kde prebiehal prieskum.  Iba v Čechách a Poľsku sú tieto tendencie viac počuť, na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku je to len pod 6% respondentov. Väčšina Slovákov (viac ako 80%) si myslí, že by Slovensko malo prijímať v aktuálnom vojnovom konflikte utečencov z Ukrajiny. Ochota prijať utečencov do rodiny už nie je taká vysoká, určite by ich prijalo 16 % a skôr áno 19%.  V tomto nie sme v kontexte ostatných meraných krajín výnimkou, podobne je to i u Čechov, Maďarov a Bulharov, ale premianti sú v tomto smere Poliaci – takmer každý druhý by prijal utečenca do rodiny.

O prieskume:
Zber dát sa uskutočnil 2. - 6. marca 2022 na vzorke 2516 respondentov z 5 krajín. Výsledky sú reprezentatívne za populáciu jednotlivých krajín staršiu ako 15 rokov.
European National Panels je spoločný projekt troch výskumných agentúr sídliacich v Českej republike - Nielsen Admosphere, NMS Market Research, a STEM/MARK. Predstavujú jeden z najväčších výskumných panelov v krajinách Vyšehradskej štvorky a v Bulharsku. Panely v jednotlivých krajinách slúžia pre kvalitné a rýchle on-line zbery dát o internetovej populácii.

01 - Modified: 2022-03-22 10:43:29 - Feat.: - Title: Najslávnejší kocúr Ukrajiny musel utiecť do bezpečia 02 - Modified: 2022-03-21 09:55:36 - Feat.: - Title: Davidovi Beckhamovi spravuje instagramový účet ukrajinská lekárka 03 - Modified: 2022-03-19 05:43:26 - Feat.: - Title: Firmy, ktoré zostali v Rusku. Prečo neodídu a akú cenu za to zaplatia? 04 - Modified: 2022-03-17 04:05:16 - Feat.: - Title: Falošné video so Zelenským kolovalo na internete, médiá podvrh ľahko odhalili 05 - Modified: 2022-03-17 14:53:40 - Feat.: - Title: Lego figúrky ukrajinského prezidenta a Molotovove kokteily vypredali za 24 hodín
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:49