StoryEditor

Igor Majkút: Neziskový sektor dominoval na Zlatom klinci zaslúžene

21.09.2022, 07:46
Autor:
redred

Porotca súťaže sa podelil o svoje skúsenosti a postrehy.

Väčšina prác ktroré som mal tú česť hodnotiť, bola na dobrej úrovni. Veľa prác dokonca malo podobné spracovanie aj ideu. Málo prác však za mňa bolo skutočne výnimočných, a bohužiaľ ani jedna bombastická. Celkovo sa to dá zhodnotiť tak, že tento ročník nebol zlý, nazval by som ho štandardne dobrým ročníkom.

image

Igor Majkút

 

Oproti minulým ročníkom celkovo hodnotenie bolo ťažšie. Jednak pre rekordné množstvo prác, a jednak preto, že sme si pri longliste povedali, že nebudeme takí prísni a dáme väčšiu šancu prácam pri debate k shortlistom. Takže sme naozaj poctivo vyplnili všetok stanovený čas na hodnotenie.

Na porotcovaní je krásne to, že síce svojím hlasovaním a diskusiou môžeš dať najavo svoj postoj, pochvalu, či kritiku danej práci. Celkový výsledok však nijako neovlyvníš, pretože je to mix rôznych názorov a pohľadov všetkých porotcov na danú prácu. Musíš sa ako porotca zmieriť s tým, že práca o ktorej si bol presvedčený, že má byť hodnotená kladne a dokonca ocenená, neskončí ani na shortliste, a naopak objavia sa tam práce, o ktorých si myslíš, že nie sú až také dobré.

To je zároveň aj moja odpoveď na často kladené otázky, prečo nevyhralo to či ono, alebo prečo bolo málo shortlistov. Jednotlivec vie odpovedať vždy len za seba, nie za porotu. Veľmi ma potešili ľudia v porote, bolo mi cťou spoznať ich z trochu inej stránky, aj ľudsky aj profesne.

Čo sa mi ale, páčilo bolo nastavenie poroty. A to že sme v priebehu hodnotenia ostali rovnako nastavení ako sme si povedali, že sme nepoľavili, ani neposúvali latku hodnotenia. A to aj napriek tomu, že bolo málo shortlistov k počtu prihlásených prác.

Že sme dokázali odbúrať politický a obchodný rozmer eventu. A že sme nakoniec naozaj zhodnitili práce najlepšie ako vieme pre danú kategóriu.

Som rád, že sa stále dokážeme robiť reklamu, kde je dobrý nápad vždy na prvom mieste a ide ruka v ruke s dobre prevedenou exekúciou. Takéto práce boli z mojej strany vysoko hodnotené.

Tento rok mi veľmi chýbal nestranný pohľad porotcu z Českej Republiky, ktorý pre chorobu odvolal na poslednú chvilu svoju účasť. Chýbalo mi viac času na hodnotenie, vzhľadom k vysokému počtu prihlásených prác.

Chýbala mi tiež väčšia kreativita v komerčnom sektore. Mám pocit, že veľa hodnotených prác získalo ocenenie práve pre neziskový sektor. A zaslúžene, pretože tieto práce boli jednoducho na lepšej úrovni. Aspoň teda po craftovej stránke.

A najviac mi chýbal v prácach humor. Veľa prác bolo postavených na emóciách, ale málo ich bolo naozaj zábavných, čo ma mrzí, lebo ja mám takýto typ reklamy najradšej. Reklama ktorá nenudí, nie je otravná, nie je smutná, a chcem si ju pozriet aj dvadsiatykrát, lebo ma pobaví.

Nemám pocit že by nejaká kategória bola vyslovene slabá. Viacej prác by som ale napríklad očakával v kategorii Dizajn, lebo viem že na Slovensku takéto práce sú.

Pre budúcnosť by bolo možno dobré prehodnotiť prihlasovacie podmienky pre dizajnérov a freelancerov. Budeme o tom určite diskutovat pri najblyžšom stretnutí ADC klubu.

 

Z tých výnimočných prác si určite budem pamatať vizuál Stvorený pre Cyklistov, pre Heineken Slovensko.  Milujem takéto objavné printy, ktoré nepotrebujú veľa vysvetlovať.

image

Stvorený pre cyklistov

 

Zapamätám si tiež Len talent nestačí pre Slovnaft. Jednoduchosť v nápade a jeden z mála spotov, v ktorom sa objavuje humor.

 

K Agentúre večera. Nebudem hodnotit tesné výťazstvo jednej agentúry o dvadsať bodov. Gratulujem všetkým agentúram - aj oceneným aj neoceneným, malým aj velkým, za to že im popri kreativite, nechýba súťaživosť, a túžba robiť najlepšie kampane, nielen pre Zlatý Klinec, ale aj pre klienta.

 

 

 

 

01 - Modified: 2022-09-21 05:28:53 - Feat.: 0 - Title: Adam Jánoš o Zlatom klinci: Reklama, bola tento rok akási vážna a chýbala jej ľahkosť 02 - Modified: 2022-09-11 18:56:35 - Feat.: 0 - Title: Zlatý klinec 2022: Reklamy, ktoré v tomto ročníku najviac rezonovali
01 - Modified: 2022-09-23 12:44:57 - Feat.: - Title: Vlado Kurek o Zlatom klinci: Chýbalo mi viac kvality v digitále 02 - Modified: 2022-09-21 15:51:13 - Feat.: - Title: Český porotca o Zlatom klinci: Skladám klobúk a tlieskam vašej odvahe a otvorenej mysli 03 - Modified: 2022-09-21 05:28:53 - Feat.: - Title: Adam Jánoš o Zlatom klinci: Reklama, bola tento rok akási vážna a chýbala jej ľahkosť 04 - Modified: 2022-09-15 10:03:21 - Feat.: - Title: Zlatý klinec 2022: Objavil sa fenomén spoločenskej zodpovednosti. Ale zem sa nezatriasla 05 - Modified: 2022-09-11 18:56:35 - Feat.: - Title: Zlatý klinec 2022: Reklamy, ktoré v tomto ročníku najviac rezonovali
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 16:09