StoryEditor

Tri spravodajské televízie? Ekonomicky je to holý nezmysel, tvrdí šéf TA3

14.07.2023, 10:41
  • TA3 sa sťahuje zo svojej 22-ročnej budovy na okraji Bratislavy do areálu Národného futbalového štadióna.
  • Ich nové štúdio vraj najmodernejšie na Slovensku.
  • Generálny riaditeľ Ján Svoboda v rozhovore pre Stratégie hovorí o tom, prečo sa rozlúčili so svojou dlhoročnou moderátorkou Ankou Žitnou, čo si myslí o „úvodníkoch“ moderátorov relácie v Politike a či môžu na našom trhu prežiť tri spravodajské stanice.

 

 

Generálny riaditeľ Ján Svoboda v rozhovore pre Stratégie hovorí o tom, prečo sa rozlúčili so svojou dlhoročnou moderátorkou Ankou Žitnou, čo si myslí o „úvodníkoch“ moderátorov relácie v Politike a či môžu na našom trhu prežiť tri spravodajské stanice.

Ešte donedávna ste boli na Slovensku jedinou spravodajskou televíziou. Aktuálne už máme tri a aj klasické komerčné stanice pridali výrazne viac spravodajských či publicistických relácií. Nie je to podľa vás veľa na taký malý trh?

Aj áno, aj nie. Ak sa pozeráme na televíziu ako na spravodajské médium, tak z hľadiska počtu tri na trh ako Slovensko je v poriadku, veď koexistujeme s ďalšími zdrojmi správ, ako sú noviny, online portály či rádiá, ktoré dnes široká verejnosť konzumuje na rôznych platformách a postupne prestáva vnímať „technologický“ zdroj správ.

image

Veľká zmena na čele Markízy. Matthias Settele čoskoro skončí, poznáme meno jeho nástupcu

Myslíte si teda, že sa dokážu na Slovensku uživiť tri spravodajské televízie?

Z hľadiska ekonomiky je to holý nezmysel a akákoľvek spravodajská televízia s podielom nižším ako 1,5 percenta nedáva finančné opodstatnenie. Ako som už uviedol v minulosti, nevidím dôvod, aby sme mali verejnoprávnu spravodajskú televíziu, rovnako ako nemáme verejnoprávne noviny či štátny online spravodajský portál.

Podľa môjho názoru by sa verejnoprávne médium malo venovať skôr kvalitnému programu, ktorý je vo verejnom záujme, a prezentovať ho maximálne na dvoch televíznych okruhoch a pár rozhlasových staniciach.

Situácia v zahraničí mi dáva za pravdu, napríklad BBC prechádza historickými zmenami práve teraz. Ak sa rozhodne súkromné médium otvoriť ďalší kanál, je to v poriadku, keďže zámer nemusí byť ekonomický, ale strategický. Tam je skôr otázka existencie určená pre investora, do akej miery je ochotný financovať takýto projekt.

Rovnako silný záujem ako televízie vedia u divákov vzbudiť aj influenceri na sociálnych sieťach. Vnímate to tiež rovnako, že ide o priamu hrozbu spravodajskej stanice?

Influenceri do značnej miery ovládli oblasť sociálnych sietí, no ako hrozbu práve pre spravodajské televízie ich nevnímam, keďže obsah, ktorý publikujú, nie je venovaný spravodajstvu, ale venujú sa skôr móde, hudbe, zdraviu, jedlu a podobne.

Na pozore by však mali byť klasické televízie, ktorým práve na sociálne siete odchádza mladé publikum, ktoré nie je pripravené, respektíve ochotné konzumovať príliš dlhý obsah. Ale, samozrejme, influenceri sú súčasťou multiplatformovej distribúcie informácií, treba ich brať vážne....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-25 07:41:17 - Feat.: - Title: Spravodajské televízie na Stratégie Fórum: Ostrá konkurencia na malom piesočku 02 - Modified: 2023-09-05 14:09:07 - Feat.: - Title: Veľký prehľad politických diskusií. Kedy a kde uvidíte svojich obľúbených politikov? 03 - Modified: 2023-08-31 06:17:18 - Feat.: - Title: TA3 dostala trest za Jeffreyho Sachsa 04 - Modified: 2023-08-25 19:49:46 - Feat.: - Title: Moderátor Peter Bielik: V Matovičovi búši adrenalín a čaká, či mu niekto natiahne alebo nie 05 - Modified: 2023-07-12 14:19:35 - Feat.: - Title: Televízie a sociálne siete: Vieme na ktorých bodujú, či riešili hackerov a či mažú komenty
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 09:30