StoryEditor

Pramenitá voda Natura prichádza s plne cirkulárnou plastovou fľašou

22.08.2023, 11:06
Autor:
redred

Pramenitá voda Natura predstavuje plne cirkulárnu plastovú fľašu. Tá sa už teraz vyrába zo 100- percetného recyklovaného PET materiálu. Novinkou je, že všetky plastové fľaše vody Natura sa začínajú vyrábať z použitých plastových fliaš zozbieraných pomocou zálohového systému na Slovensku.

Uzatvára sa tak cirkulárny kolobeh plastových fliaš, v ktorom sa minimalizuje využívanie nových surovín a šetrí sa životné prostredie.

Prechod na plne cirkulárne plastové fľaše vody Natura je ďalším krokom spoločnosti Coca-Cola HBC na ceste k celkovej uhlíkovej neutralite. Tú chce nápojová spoločnosť dosiahnuť v celom svojom dodávateľskom reťazci do roku 2040. Konkrétne kroky pre dosiahnutie tohto cieľa sa však realizujú už dnes.

Vďaka využívaniu recyklovaného PET materiálu z vyzbieraných PET fliaš v zálohovom systéme na Slovensku sa ušetria približne dve tretiny emisií skleníkových plynov v porovnaní s používaním nových PET materiálov.

Voda Natura je vlajkovou loďou udržateľnosti našich produktov v Česku aj na Slovensku. Jej unikátna čistota priamo zo srdca Adršpašsko-teplických skál sa spája s obalom, ktorý má výrazne nižšiu uhlíkovú stopu. Recyklovaný materiál na výrobu týchto fliaš sa vyzbiera na Slovensku, čím sa ďalej skráti jej dodávateľský reťazec (a ušetria sa ďalšie emisie). Skvelý produkt v udržateľnom obale – to je prístup, ktorým sa chceme inšpirovať do budúcnosti,“ zdôraznil Michal Dyttert, riaditeľ korporátnych záležitostí a udržateľnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

image

Pramenitá voda Natura.

Táto novinka zároveň ukazuje, aký dôležitý je význam zálohového systému na jednorazové nápojové PET fľaše a plechovky, spustený na Slovensku v roku 2022. Zákon mu od roku 2025 stanovuje povinnosť zbierať aspoň 90 percent všetkých plastových fliaš a plechoviek. Vyzbierané obaly Správca zálohového systému vytriedi a odpredá naspäť výrobcom nápojov. Tí ich nechajú recyklovať a výsledný materiál použijú na výrobu nových nápojových obalov.

Cirkularita nápojových obalov je jedným zo základných princípov zálohového systému na Slovensku. Teší nás, že výrobcovia nápojov majú záujem o vyzbierané obaly, čím podporujú myšlienku obehového hospodárstva aj v praxi a vracajú na slovenský trh plne recyklované fľaše zo spracovaného materiálu z už vyzbieraných zálohovaných obalov,“ uviedol Marián Áč, generálny riaditeľ Správcu zálohového systému.

O slovenskú skúsenosť a expertízu v tejto oblasti je veľký záujem aj v zahraničí: „Slovenský zálohový systém umožňujúci kolobeh materiálu z fľaše do fľaše je vzorom pre mnohé ďalšie európske krajiny, ktoré zavádzajú zálohové systémy na nápojové obaly. Sme s kolegami z iných krajín v intenzívnom kontakte a odovzdávame im naše skúsenosti,“ dopĺňa Michal Čubrík, manažér pre korporátne záležitosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, ktorý zastrešuje tento projekt za spoločnosť Coca-Cola.

01 - Modified: 2023-07-25 09:20:46 - Feat.: - Title: Vratko Štupeľ nezaháľa ani v lete 02 - Modified: 2023-07-13 12:25:08 - Feat.: - Title: Coca-Cola našla nového finančného riaditeľa vo svojich radoch. Je ním Ján Chládek
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 16:31