StoryEditor

Fusakle sa spojili s modranskou majolikou a prinášajú ľudové vzory

14.11.2023, 09:36
Autor:
redred

V týchto dňoch prichádza na trh kolekcia, ktorá prepája dvoch tradičných významných slovenských výrobcov – Fusakle a Slovenskú ľudovú majoliku.

Fusakle preniesli na svoje produkty typické motívy majolikovej ornamentiky, ktoré vychádzajú z prírody: ruže, vinič a vtáčiky na ponožky, tričká, mikinu, legíny, šatku a čelenku. Fotky a video pre online kampaň sa fotili a natáčali priamo v priestoroch výroby majoliky v Modre, modelkami a modelmi boli samotní keramikári, lektorky tvorivých dielní a blízki spolupracovníci Slovenskej ľudovej majoliky. Uvidíte majstra kruhára Olivera, ako vytáča výstavnú vázu, ale aj priestory, kde sa keramika páli.

image

Zdroj: archív Fusakle.

Výroba keramiky je čisto ľudská práca a rovnako aj za výrobou ponožiek je obrovský kus ľudskej práce a lásky. Ponožku síce upletie stroj, ale pri jej finalizácii do výsledného produktu prejde ľudskými rukami až 35krát. Fusakle sa radi inšpirujú tradičnými motívmi zo Slovenska a spolupracujú s ďalšími šikovnými Slovákmi a Slovenkami. Spojenie s majolikou prinieslo krásnu kolekciu, v ktorej sa spája tradícia s moderným šmrncom.

Modranská majolika a majoliková ornamentika sú zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, jednotlivé vzory si umelci odovzdávajú už stovky rokov. Nositeľom tejto tradície je už 140 rokov Slovenská ľudová majolika, ktorá v Modre vyrába keramiku s bielou glazúrou a typickými bohatými dekoratívnymi vzormi. Všetky výrobky sú ručne vyrobené a maľované.

image

Zdroj: Lucia Mandincová.

Každý kus je jedinečné dielo podpísané znakmi majstrov keramikárov, ktorí ho vytvorili. Keramika má certifikát zdravotnej nezávadnosti a je chránená ochrannou známkou. Ako sa keramika tvorí, si môžete pozrieť alebo vlastnoručne vyskúšať počas vzdelávacej exkurzie alebo na zážitkovom workshope, hoci aj s degustáciou vína, priamo vo výrobe.

„V Slovenskej ľudovej majolike rozvíjame zdedené tradície, rukami a srdcom tvoríme keramickú dušu nášho regiónu,“ hovorí riaditeľ Filip Fuňa. „Najväčšou výzvou pre nás je uchovať tradičné remeslo živé do budúcnosti, najmä nájsť mladých remeselníkov. Túto problematiku riešime aj na európskej úrovni, pretože trápi všetky remeselné výrobne, nielen keramické a nielen u nás. Spolupráca s Fusaklami nám dáva absolútny zmysel – prepája typické slovenské značky, ale aj otvára našim dekorom dvere k mladším cieľovým skupinám.

image

Zdroj: archív Fusakle.

Zuzana Srnánková, marketingová manažérka, z Fusaklí dopĺňa: Ide o ďalšiu čisto slovenskú spoluprácu z našej dielne. Všetky produkty značky Fusakle vyrábame na Slovensku. Veríme, že kolekcia osloví aj mladšiu generáciu, vďaka moderným strihom a produktom a priblíži im čaro modranskej majoliky. Ak hľadáte originálny vianočný darček pre ľudí, ktorí ocenia slovenský dizajn a produkty, myslím, že v tejto kolekcii ho určite nájdete.”

01 - Modified: 2021-05-05 11:48:24 - Feat.: - Title: Slovensko-český originál: Vitamíny v bruchu, nohy v suchu 02 - Modified: 2020-11-03 11:17:21 - Feat.: - Title: Wiktor Leo Burnett má nového klienta. Predstavil reklamu pre Fusakle 03 - Modified: 2018-03-19 16:40:20 - Feat.: - Title: Fusakle otvárajú prvú predajňu. Bude v Auparku
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 12:30