StoryEditor

Plagátom a billboardom odzvonilo, Gen Z je zameraná viac na digitál

28.11.2023, 10:01
Autor:
redred
  • Generácia Z predstavuje v súčasnosti najväčšiu skupinu konzumentov na svete.
  • V globálnom meradle táto generácia postupne poskočí z aktuálnej jednej tretiny na ohromnú polovicu svetovej populácie.
  • Na Slovensku je situácia trhu trochu odlišná.
  • Naša populácia rýchlo starne a máme nízku pôrodnosť.
  • Napriek tomu aj u nás budí táto generácia narodená prevažne medzi rokmi 1995 až 2010 čoraz väčšiu pozornosť, a nielen marketérov a predajcov.
  • V tomto článku sa dozviete čo funguje na Gen Z.

Po mileniáloch, ktorí ako prví integrovali online svet do svojho každodenného života, prichádza generácia, ktorá sa do online sveta už narodila. Digitálnymi domorodcami sa Gen Z neoznačujú náhodou. Všetci sú na internete. Svetoví obyvatelia na svetovej sieti. Spôsob akým využívajú internet je všestranný. Dominujú sociálne siete, nakoľko ich využívanie spája obsah, ale aj socializovanie sa so svojimi známymi, priateľmi, či úplnými cudzincami, s ktorými zdieľajú záujmy.

Je Insta marketing pasé a zaberú už len TikTok tančeky?

Pri voľbe správnej sociálnej siete napadne hádam každému trojboj Facebook, TikTok a Instagram, pričom Facebook priraďujeme pocitovo skôr k mileniálom a starším generáciám. Dáta nás však celkom prekvapia. „Ak ich zasadíme do spoločenského kontextu na Slovensku, Facebook ako najnavštevovanejšia platforma naprieč celou populáciou dáva zmysel, kým inde už nevyhnutne nemusí,“ hovorí Laura Blažeková, odborníčka na GenZ a dáta zo spoločnosti Allheads.

image

Prieskum na Instagrame.

Čínska sociálna sieť TikTok valcuje jednoznačne u tých najmladších. Hoci dát o jej používanosti na Slovensku je pomenej, ukazuje sa, že dominantnou cieľovou skupinou, ktorá sa na tejto platforme pohybuje ako doma, sú mladší Gen Z a nastupujúca Gen Alfa.

Takže pre oslovenie GenZ stačí TikTok? Laura Blažeková odpovedá jednoznačným NIE. „Ak porovnáme počet užívateľov TikToku a Instagramu, Instagram aj naďalej ponúka väčší balík užívateľov. Instagram má síce už 14 rokov a objavuje sa skupina pesimistov, ktorí tvrdia, že v tak rýchlo sa vyvíjajúcej dobe, akú žijeme, Instagramu už odzvonilo a prichádza čas masového odlivu Gen Z užívateľov, ale také horúce to nebude,“ vysvetľuje expertka na dáta z AllHeads.

image

Prieskum na Facebooku.

Obavy, že z Instagramu sa stane Facebook a aktívni užívatelia z radov Gen Z premigrujú na TikTok, sú podľa nej relevantné, avšak štatistické údaje ukazujú, že Instagram bude slúžiť ako dobrý nástroj na oslovovanie Gen Z ešte zopár rokov.

image

Štatistika Instagram.

Až 90 percent Zoomerov je aktívnych na sociálnych sieťach, pričom až 71 percent je na Instagrame. V rámci celkového generačného zastúpenia Instagramových používateľov tvorí generácia Z vyše polovicu. Rodovo to vyzerá takmer na remízu.

image

Štatistika Instagram.

GenZ nie je jednoliata masa, ale skôr zhluk silných individualít

Pri prílišnom lipnutí na dátach sa marketérom môže stať, že opomenú individualitu a jedinečnosť, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou každého z nás, no obzvlášť silne je akcentovaná u generácii Z. Nikoho preto neprekvapí, že kľúčom k srdciam tejto generácie je personalizácia.

„Spotrebitelia z tejto generácie priam milujú, ak rozprávate priamo k nim ako jednotlivcom a hovoríte jazykom, ktorý je osobný. Okrem jasných benefitov produktu či služby si táto generácia zakladá na hodnotách a hlbšom zmysle kampaní,“ opisuje L. Blažeková.

image

Štatistika Instagram.

Dodáva, že zároveň ide o veľmi netrpezlivú generáciu, ktorá chce všetko tu a teraz. Gen Z je po mileniáloch totiž prvou skutočne globálnou generáciou. V praxi to znamená, že na trendy zo západu nečaká roky, ale doslova minúty. Influenceri nepoznajú hranice a jazyk prestáva byť bariérou. Trendy sa striedajú rýchlejšie a potreba byť svetovým narastá.

image

Prieskum Gen Z.

Zároveň neustála online prítomnosť dodáva mladým pocit nekonečných možností. A aký obsah podľa expertky Allheads zaberá? „Poviem len tri kľúčové slová: kreativita, zábava a cenné informácie, ktoré poskytnú náskok pred ostatnými,“ dodáva.

01 - Modified: 2023-08-21 08:34:51 - Feat.: - Title: Focus na mladých: Nie je problém zasiahnuť GEN Z, ale zaujať ju (anketa Stratégií medzi expertmi digitálnych a mediálnych agentúr) 02 - Modified: 2023-08-20 12:17:05 - Feat.: - Title: Mladí uprednostňujú online a hľadajú zodpovedné značky 03 - Modified: 2023-08-07 08:55:16 - Feat.: - Title: Musíme mladých pochopiť a pozerať sa na svet ich očami. Inak nás "prekuknú" 04 - Modified: 2023-07-13 11:23:22 - Feat.: - Title: Po mileniáloch tu máme prvú „digital-native“ generáciu. Ako marketingovo zaujať GEN Z? 05 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 04:54