NOTA BENE.
StoryEditor

NOTA BENE spúšťa darcovskú zbierku Bývanie zachraňuje životy

06.12.2023, 10:56
Autor:
redred

Ľudia bez domova sa podľa štatistík dožívajú menej ako 50 rokov, teda o viac než 20 rokov menej ako bežná populácia. Trpia štvornásobne vyššou úmrtnosťou, hrozí im trojnásobne vyššie riziko samovraždy a tretina z nich umiera na bežné, liečiteľné ochorenia. Bezdomovectvo zabíja. Mnohým predčasným úmrtiam je však možné zabrániť. Riešením je dôstojné bývanie.

Občianske združenie Proti prúdu, vydavateľ časopisu NOTA BENE už 22 rokov pomáha 320 ľuďom bez domova na Slovensku dostať sa z ulice. Predajom časopisu si 90 percent z nich zabezpečuje strechu nad hlavou a základné prežitie. Až 41percent predajcov v Bratislave býva v byte alebo v prenajatej izbe.

Organizácia pomáha stovkám ľudí bez domova dostať sa z ulice a získať bezpečný domov. Ako prví na Slovensku spustili projekt Sociálnej nájomnej agentúry, ktorá funguje už 7 rokov. Ľuďom bez domova pomáha poskytnúť stabilný domov vďaka bytom od prosociálnych súkromných prenajímateľov.

Združenie Proti prúdu teraz potrebuje pomoc - rozbieha preto darcovskú kampaň BÝVANIE ZACHRAŇUJE ŽIVOTY, ktorú ľudia môžu podporiť na stránke www.pomahatjelahke.sk.

Bývanie skutočne zachraňuje

Podľa štatistík bývanie znižuje o polovicu návštevy pohotovosti, trojnásobne znižuje riziko duševných chorôb a hospitalizácie. Dôkazom, že stabilné bývanie zásadne mení životy, je aj Alena. „Vďaka tomu, že bývam, sa nemusím báť, že zamrznem na ulici alebo že ma niekto okradne,“ hovorí Alena, klientka programu Bývanie NOTA BENE. O svoj domov prišla v živote niekoľkokrát.

Prvý krát ešte ako mladé dievča, keď mama prišla o strechu nad hlavou kvôli dlhom. Druhýkrát, keď sama s deťmi utiekla od muža tyrana. Po viac než 12 rokoch to budú jej prvé Vianoce v bezpečí domova. Môže riešiť svoje zdravotné problémy, ktoré sa nakopili a nebol čas a energia ich doriešiť. „Môžem ísť konečne k lekárovi, lebo sa môžem osprchovať a čisto obliecť. A hlavne, keď mi príde na návštevu syn alebo dcéra s vnukom, alebo moja mama, mám ich kam pozvať.“

„Strecha nad hlavou zachraňuje životy, ale bezdomovectvo končí až v stabilnom bývaní,“ hovorí Nina Beňová, riaditeľka organizácie Proti prúdu, ktorej misiou je ukončovanie bezdomovectva. Vďaka unikátnej Sociálnej nájomnej agentúre pomáhajú už 7 rokov predajcom nájsť bezpečný domov v prenajatých bytoch od súkromných majiteľov. S pomocou projektu Bývanie NOTA BENE si až 97 percent ubytovaných klientov udržalo svoj domov doteraz. Jednými z prenajímateľov, ktorí spolupracujú s Proti prúdu, sú aj známa moderátorka Adela Vinczeová s manželom Viktorom.

Prenajímajú byt predajcom NOTA BENE už niekoľko rokov: „Stabilné bývanie je prvým a kľúčovým krokom k návratu do normálneho života. Málokto si uvedomuje, aké je bývanie pre istú skupinu ľudí nedostupné. Bezdomovectvo nie je len problémom ľudí na ulici. Je zrkadlom celej našej spoločnosti a týka sa každého z nás. Pre toto všetko vnímam ako dôležité podporiť NOTA BENE v tom, čo robia.” Nota bene považuje za dlhoročne overený projekt, ktorý hľadá riešenia bezdomovectva napríklad aj vo funkčných zahraničných modeloch. “Sociálni pracovníci sa neustále vzdelávajú a sú naozaj výnimoční aj po ľudskej stránke.”

Aj vy môžete pomáhať ukončovať bezdomovectvo. Prispejte na zbierku na www.pomahatjelahke.sk alebo pomôžte prenájmom bytu. Dary pomôžu ďalším ľuďom bez domova dostať sa z ulice a pomôcť si predajom časopisu NOTA BENE. Pomôžu tiež ďalším predajcom ukončiť bezdomovectvo v prenajatých bytoch. Príspevky od darcov pomôžu zabezpečiť odbornú sociálnu pomoc, umožnia vydávanie časopisu, získavanie bytov a odbornú pomoc.

Video k novej kampani NOTA BENE nájdete TU

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 08:58