Patrik Tkáč - J&TPeter Mayer
StoryEditor

Patrik Tkáč tvrdo kritizuje slovenský Forbes, zakázal svojim ľuďom inzerciu v ňom

02.11.2017, 14:30
Autor:
(pš)(pš)
Finančník kritizoval zverejnený rebríček najbohatších Slovákov. Prinášame reakciu šéfredaktora.

Správu sme aktualizovali o vyjadrenie šéfredaktora magazínu Forbes na Slovensku, Juraja Porubského. 

Magazín Forbes aj v tomto roku prichádza s vydaním, v ktorom zostavil rebríček najbohatších Slovákov. A práve k tomuto rebríčku sa na svojom Facebookovom profile vyjadril Patrik Tkáč, ktorého mesačník zaradil na deviate miesto.

Tkáč hovorí o tom, že s magazínom Forbes nespolupracujú na vytváraní rebríčka z viacerých dôvodov. "Okrem toho, že nám pripadá hlúpe snažiť sa vytvoriť rebríček podobný americkému, ktorý sa má možnosť oprieť o superlikvidnú burzu, máme aj osobné dôvody, postavené na zložitých rodinných väzbách, ktoré znemožňujú zjednodušenie majetkových pomerov, tak ako ich medializuje Forbes."

Finančníkovi prekáža, že "nenapíšu o obnovených Tatrách, najväčších stavbách v Bratislave, najväčších platcoch dane, najväčších donátoroch, napíšu o ľudsky jednoduchom žúre, kde sa náhodou ocitol minister. Fakt si všetci myslia, že je možné, aby sa zmena kurzu dohadovala na lodi na mieste, kde všetci žúrujú a sú pod stovkami kamier?"

Tkáč naráža na fakt ako magazín zdôvodnil desiate miesto jeho obchodného partnera Ivana Jakaboviča.  Forbes uvádza: "Jakabovič sa v posledných rokoch ukazoval na verejnosti len nerád (napríklad, keď aj s Patrikom Tkáčom vysvetľovali médiám návštevu vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka na ich jachte v Monaku, zhodou okolností pred vyhlásením konverzného kurzu slovenskej koruny k euru). Možno i preto sa vlani presťahoval do Monaka. Čo sa nezmenilo, je jeho spoluvlastníctvo finančnej skupiny J&T." (pozn.red.: Vydavateľom mesačníka Forbes je spoločnosť Barecz&Conrad Media, vlastníkmi sú Erik Conrad a Peter Barecz.)

Patrik Tkáč ďalej hovorí o tom, že mu je ukradnutý rebríček, ale nie je mu ukradnutý majiteľ časopisu Forbes: "Ktorý, ak priamo nevydáva pokyn, tak je priamo zodpovedný za neinteligentného novinára, ktorý pod image dôležitého časopického titulu je schopný vyplodiť takýto bezvýznamný hnoj."

Finančník zároveň oslovuje všetkých svojich zamestnancov, priamych aj nepriamych, aby okamžite rešpektovali zákaz inzercie pre "týchto pseudonovinárov". A zároveň dodáva: "Ja konkrétne mám byť známy svojimi väzbami na politiku. Kto ma pozná, vie, ako je toto mimo. Stretol som väčšinu dôležitých, ale nepresiahlo to úroveň zdvorilostných fráz."  Tkáč konštatuje, že novinári si začínajú užívať pretlak informácií, v ktorom nie je čas každého hnať pred súd.

Juraj Porubský, šéfredaktor Forbes Slovensko tvrdí, že magazín Forbes sa pravidelne venuje podnikaniu Patrika Tkáča a Ivana Jakaboviča a ich skupiny J&T. "Sledujeme ich aktivity v privátnom bankovníctve, v komerčnom bankovníctve. S Patrikom Tkáčom Forbes publikoval rozsiahly rozhovor o podnikaní i vstupe čínskych investorov. Sledujeme aktivity v realitnom biznise, ktorý sa od skupiny odčlenil, i fungovanie energetického holdingu, v ktorom donedávna pôsobili. Minulý týždeň sa Top ženy Slovenska stretli pod hlavičkou Forbesu v Grandhoteli Praha v Tatranskej Lomnici a mohli si užiť príjemný pobyt v Tatrách." Porubský si nemyslí, že by podnikanie oboch pánov pokrývali v magazíne nedostatočne. "Čo sa týka ďalších výhrad, popisovali sme fakty, podobnú formuláciu nedávno použili aj britské noviny Financial Times," tvrdí šéfredaktor slovenského magazínu Forbes. Obchodné vzťahy Porubský nechce riešiť cez médiá. 

Majetkové pomery Patrika Tkáča sme aktualizovali na základe informácií Maroša Sýkoru, riaditeľa odboru riadenia synergií J&T. Patrik Tkáč je spoluzakladateľom finančnej skupiny J&T, ktorej dnes ktorej jadro tvorí J&T Finance Group, zastrešujúca privátne a retailové bankovníctvo - J&T Banka, Poštová banka.

Z pôvodnej skupiny J&T sa v minulosti postupne oddelilo niekoľko, dnes samostatných holdingov. J&T Real Estate – realitný developer aktívny na Slovensku, v Českej republike, ale aj iných krajinách, hotelový holding BHP (napríklad: Grand Hotel Kempinsky High Tatras, Grand Hotel River Park Bratislava, Crowne Plaza Bratislava, Sheraton Bratislava, Double Tree By Hilton Košice), Tatranský holding - Tatry mountain resorts, ktorý združuje strediská a zábavné parky vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, v Českej republike a v Poľsku. J&T stála za vytvorením EPH, ktorá je dnes jednou z najsilnejších energetických spoločností a jedným z najväčších výrobcov energie v strednej Európe.  

J&T bola finančným partnerom JOJ Media House, kde patrí televízia JOJ a s jej stanicami, najväčšia billboardová spoločnosť BigMedia, ako aj česká billboardová spoločnosť Bigboard Praha.

Patrik Tkáč podniká v médiách aj v Česku, kde je jeho obchodným partnerom Daniel Křetínsky. Patrí im tam jeden z najväčších mediálnych domov - Czech News Center (denník Blesk, týždenník Blesk pro ženy, týždenník Reflex). 

Magazín Forbes vychádza aj v Česku.

01 - Modified: 2023-08-02 07:49:13 - Feat.: - Title: Najvplyvnejším influencerom podľa Forbesu je tréner Maroš Molnár. Najviac sa darí hviezdam televíznych obrazoviek 02 - Modified: 2023-04-03 10:32:20 - Feat.: - Title: Forbes posilňuje online a predstavuje novú šéfredaktorku 03 - Modified: 2021-12-15 17:48:39 - Feat.: - Title: Forbes urobil v rebríčku najvplyvnejších žien chybu, po upozornení ju opravil 04 - Modified: 2021-08-27 07:50:16 - Feat.: - Title: Vydavateľ časopisu Forbes vstúpi na burzu fúziou so špecializovanou firmou
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:23