HN/Peter Mayer
StoryEditor

NAKA začala stíhanie voči známemu novinárovi Soltészovi, kvôli "bielej spodine"

12.02.2018, 16:48
Autor:
chocho
Soltész považuje stíhanie za absurdné a odmieta, že by išlo o rasizmus.

Polícia začala trestné stíhanie namierené voči známemu novinárovi Arpádovi Soltészovi kvôli jeho výrokom o "bielej spodine" na Facebooku. Informuje o tom Denník N.

Protiteroristická jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vyšetruje príspevok Soltésza píšuceho pre portál noviny.sk televízie Joj, v ktorom uviedol: „Nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu“. Rovnaký výrok použil aj vo facebookovej diskusii. Podľa vyšetrovateľa išlo o nenávistné prejavy a ich autor nimi „hanobil rasu ľudí bielej pleti“.

Oficiálne však voči Soltészovi zatiaľ trestné stíhanie vedené nie je. Je vedené vo veci, čo znamená, že páchateľ nie je stotožnený, no na Facebooku vystupuje ako "Arpad Soltesz". Ten sa však k profilu hlási.

Soltész považuje stíhanie za absurdné, oficiálne o ňom však ešte nevie. Pre Denník N uviedol, že „biela spodina je terminus technicus, ktorý označuje príslušníka bielej majority, ktorý dostal všetky šance na to, aby to niekam dotiahol. Napriek tomu zostal na najnižších priečkach spoločenského rebríčka, lebo mu absolútne chýbajú schopnosti. No aj tak sa cíti nadradený, lebo je biely. Je to typické označenie pre primitívnych rasistov a neonacistov, ktorých naozaj nemám rád.“

Zároveň odmieta, že by išlo o rasizmus voči bielej rase, keďže sám je jej príslušníkom a znevažoval by tak aj seba.

Biela spodina je preklad anglického slovného spojenia "white trash", ktorý je bežným sociologickým termínom.

Trestné oznámenie podal aktivista extrémistickej politickej strany ĽSNS Radovan Hynek. Soltész nemá v pláne použiť podobný trik, ako majú vo zvyku extrémisti, že sa bude od príspevku dištancovať. Podobne sa bránil napríklad poslanec kotlebovcov Milan Mazurek, keď ho polícia vyšetrovala pre antisemitský status na sociálnej sieti.

Soltés pracoval v minulosti v Hospodárskych novinách, kde pôsobil ako komentátor.

01 - Modified: 2020-02-10 10:32:59 - Feat.: - Title: Novinárov znepokojilo obvinenie Havrana. Vo vyhlásení podporujú jeho právo povedať svoj názor 02 - Modified: 2018-02-14 13:10:28 - Feat.: - Title: Soltésza za výrok o bielej spodine stíhať nebudú, rozhodol prokurátor 03 - Modified: 2017-06-06 16:10:19 - Feat.: - Title: Rostás môže pykať za článok v Zem a Vek. Špeciálna prokuratúra začala trestné stíhanie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 08:19